Vermoeidheid tijdens je menstruatie: 5 dingen die je kunt doen


Slaapproblemen
9 september

Naast pijn gaat een zware menstruatie vaak gepaard met uitputting en vermoeidheid. En degenen die constant moe zijn, kunnen hun dagelijks leven nauwelijks beheren. Hier zijn vijf dingen die je kunt doen om vermoeidheid te bestrijden.

Vermoeidheid tijdens de menstruatie: Jonge vrouw ligt op de bank met buikpijn.
Vermoeidheid tijdens je menstruatie kan veel triggers hebben. Beeld: AdobeStock/leszekglasner

Soms is vermoeidheid tijdens je menstruatie heel normaal en waarschijnlijk kent elke vrouw dit fenomeen. Maar als je tijdens de de hele tijd last hebben van vermoeidheid en je zou de hele tijd kunnen slapen, dan is er misschien iets mis.

Hieronder staan drie redenen waarom je last kunt hebben van vermoeidheid tijdens je menstruatie en vijf tips over hoe je Versla permanente slaperigheid Kunnen. Maar wees voorzichtig: Vooral bij ijzertekort moet je geen grappen maken. U kunt uw bloed ook laten testen door uw huisarts.

Waarom heb ik last van vermoeidheid tijdens mijn menstruatie?

Als je last hebt van vermoeidheid tijdens je menstruatie, zal dit waarschijnlijk te wijten zijn aan een van deze drie oorzaken liegen:

 1. IJzertekort
  Vrouwen die lang en zwaar bloeden verliezen ook veel ijzer en dus een belangrijk sporenelement voor de vorming van Bloedpigment hemoglobine. Hemoglobine is onder andere verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Dus als je te weinig ijzer hebt, maakt je lichaam minder hemoglobine aan en wordt er dus minder zuurstof naar je hersenen getransporteerd. Het gevolg: Je hebt last van vermoeidheid tijdens je menstruatie. Er zijn nog steeds andere tekenen van ijzertekort, inclusief concentratieproblemen, vermoeidheid, bleekheid en in slechte gevallen haaruitval en broze nagels. Dan moet je naar een arts.
 2. Hormoondruppel
  Kort voor het begin van de menstruatie daalt het niveau van hormonen bij veel vrouwen Oestrogeen en progesteron sterk. Deze daling tijdens je dagen heeft ook invloed op andere processen in je lichaam en zorgt er in het ergste geval voor dat je moe wordt. Andere symptomen van een daling van hormonen tijdens de menstruatie zijn hoofdpijn en pijn in de borsten. Dus als je naast de vermoeidheid last hebt van hoofdpijn en het trekken of persen van borsten, weet je dat een hormoondruppel de schuld is.
 3. Slaapgebrek
  Veel vrouwen hebben last van aanhoudende of langdurige pijn, waardoor je ’s nachts slechter kunt slapen. Dit leidt tot slaapgebrek en uitputting overdag en dus tot de bekende vermoeidheid tijdens de menstruatie. Voor een betere nachtrust zijn er enkele tips. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten thee die je helpen een goede nachtrust te krijgen. Of u kunt een bad nemen met rustgevende badproducten. Een verzwaarde deken kan ook helpen, omdat het zorgt voor de afgifte van serotonine. Het gelukshormoon wordt dan omgezet in het slaaphormoon melatonine en dit zorgt er ook voor dat je beter slaapt tijdens je dagen.

Wat kun je doen aan vermoeidheid tijdens je menstruatie?

In het beste geval rook je niet en drink je geen alcohol tijdens je menstruatie, beide factoren kunnen vermoeidheid verhogen. De volgende punten kunnen ook een einde maken aan vermoeidheid.

 • Gezonde voeding
  Gezonde voeding maakt je fit. Dit geldt ook voor je lichaam tijdens je menstruatie. Als je minder vet en zwaar voedsel eet, verbruikt je lichaam minder energie voor de spijsvertering.. En er blijft meer energie over voor je hersenen. Daarnaast heeft de gezonde warmte van bijvoorbeeld chili of gember een verkwikkende werking. Ons artikel “Problemen met in slaap vallen? Vermijd deze voedingsmiddelen” verwijst naar voedingsmiddelen die je niet laten slapen.
 • Beweging
  Natuurlijk brengt sport de oplage het beste op gang, maar het hoeft niet de marathon te zijn. Wat buiten sporten, een wandeling: Dat is genoeg om Stimuleer de bloedsomloopom vermoeidheid te bestrijden en ongemak te verlichten. Zeker als het buiten wat kouder is. Dan maakt de koude lucht bovendien alle vermoeide ledematen wakker.
 • Ijzer
  Zoals hierboven vermeld, kunt u last hebben van ijzertekort met bijzonder zware menstruaties. Om dit te voorkomen kun je rood vlees of vis eten. Noten, linzen of soja bevatten ook veel ijzer. Omdat u ook een overdosis ijzer kunt nemen, moet u IJzersupplementen, maar alleen in overleg met uw arts nemen.
 • Drink veel (maar geen alcohol)
  Gebrek aan vocht hoeft niet per se merkbaar te zijn door dorst. Soms is een gebrek aan vocht ook de schuld van het feit dat we ons zwak en moe voelen. Het effect wordt versterkt door de periode. Dus als u zich moe en uitgeput voelt tijdens uw maandelijkse bloeding, kan gebrek aan vocht de schuld zijn. Andere klachten van uitdroging zijn ook hoofdpijn.
 • Een regelmatig slaapritme
  Klinkt voor de hand liggend, maar het is niet zo eenvoudig te implementeren. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, bestrijd je ook vermoeidheid tijdens je menstruatie. Omdat ons lichaam houdt van regelmatige routines en kan beter herstellen. Dus als je jezelf een regelmatig slaapritme instelt, beloon je jezelf niet alleen met een fitter gevoel tijdens je menstruatie, maar ook in het normale dagelijkse leven zul je meer uitgerust zijn en minder klachten hebben.

Pas op voor overmatig bloeden

Als de bloeding te hevig is (meer dan 80 milliliter bloedverlies) en u last heeft van vermoeidheid tijdens uw menstruatie, kunt u last hebben van een Hypermenorroe Lijden. Dan moet u met uw arts duidelijk maken waar dit hoge bloedverlies tijdens uw dagen vandaan komt.. Waarschijnlijk zal het niet erg zijn, maar het kan ook gebeuren dat een Endometriose is aanwezig.

Vleesbomen of poliepen kunnen ook achter een te zware periode zitten. Dus als je tijdens je menstruatie regelmatig last hebt van vermoeidheid en hevig bloedt, zoek dan naar je Gynaecoloog of uw gynaecoloog op. Meestal komen er echter andere klachten voor. Daarom: Voorzichtigheid is beter dan verdraagzaamheid!

De dagen voor de dagen

Ernstige vermoeidheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn niet alleen exclusieve symptomen van de menstruatie. U kunt ook symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) zijn. Zelfs met PMS worstelen vrouwen heel vaak met vermoeidheid.

In het geval van PMS kan de vermoeidheid al voor de dagen merkbaar zijn en kan worden gezien als een soort Indicator van de komende menstruatie zijn. Vermoeidheid tijdens de periode wordt dus vermoeidheid vóór de menstruatie.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts