Verschillende soorten bedden en hoe ze een goede nachtrust bevorderen


Gezonde slaap
maart 31, 2023

Het groeiende bewustzijn van het belang van rustgevende slaap heeft de slaapkamer tot een centrale plek in je eigen huis gemaakt. Het is niet alleen een plek om te slapen, maar ook een toevluchtsoord, een oase van welzijn en een plek waar lichaam en geest tot rust kunnen komen. Dienovereenkomstig is de inrichting en het huiselijke ontwerp van de slaapkamer belangrijk geworden. Het bed als middelpunt voor een goede nachtrust is de grootste aandacht. In onze gids introduceren we de verschillende soorten bedden en leggen we uit hoe ze een gezonde slaap kunnen ondersteunen.

Het bed is het hart van de slaapkamer en een plek van rust en ontspanning Afbeelding: iStock/CreativaStudio

Gezond slapen begint met het bed

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond: gemiddeld brengen mensen ongeveer 24 jaar van hun leven in bed door. Dit zet slaap op nummer 1 onder de dingen waar we ons leven mee doorbrengen. Het bed, zou je denken, wordt zo de belangrijkste plek voor ons dagelijks leven. Veel mensen zijn zich hier niet helemaal van bewust, omdat idealiter een groot deel van deze tijd onbewust voor ons voorbijgaat, d.w.z. in onze slaap. Voor een goede nachtrust is de slaapomgeving echter een essentiële factor.

Naast een gezonde slaapsfeer en bewuste slaaphygiëne draagt het bed als slaapplaats in belangrijke mate bij aan een goede nachtrust. Een hoogwaardig matras, dat optimaal is aangepast aan het individuele slaapgedrag, zorgt voor een ergonomische slaaphouding en rustgevende rustfasen. Maar de andere eigenschappen van een bed hebben ook invloed op de herstelfactor tijdens de slaap. Uit de bevindingen van modern slaaponderzoek zijn verschillende soorten bedden ontwikkeld, die reageren op verschillende vereisten met hun speciale structurele eigenschappen.

Dit is hoe groot het bed moet zijn

Om ervoor te zorgen dat de slaapplaats een plek van rust en ontspanning wordt, moeten er niet te veel compromissen nodig zijn. Een belangrijk aspect zijn de afmetingen van het bed. Klassieke informatie van de gespecialiseerde dealer houdt voornamelijk rekening met de afmetingen van het ligoppervlak, d.w.z. het matras. In de meeste gevallen gaat het bedframe verder dan dat. Voor de planning van een gezellige slaapkamer moeten daarom altijd de totale afmetingen worden overwogen. Zodat we tijdens de slaap te allen tijde ongestoord aan onze individuele behoeften kunnen voldoen, moet het bed voldoende groot zijn. Studies op het gebied van slaaponderzoek hebben aangetoond dat het nachtelijke welzijn en de herstelfactor tijdens de slaap toenemen met een grotere hoeveelheid ruimte in bed. In het bijzonder mag het bed niet te kort worden gekozen. Experts adviseren om een liggend oppervlak te gebruiken dat je eigen lichaamsgrootte plus 20 tot 30 centimeter lang is. Slaaponderzoek heeft ook brede aanbevelingen opgeleverd die een directe impact hebben op de gezondheid van de slaap. Individuen moeten bijvoorbeeld een ligoppervlak van minstens 90 centimeter breed kunnen gebruiken. Paren hebben een gemeenschappelijk ligoppervlak van minstens 160 centimeter nodig om elkaar ’s nachts niet te storen. De in- en uitstaphoogte is ook een factor die de slaapgezondheid beïnvloedt. De standaardhoogte is ongeveer 50 centimeter. Daarnaast zijn er ook lagere bedden (futonbedden) en hogere modellen (boxspringbedden).

Onze gids neemt de meest populaire bedvarianten onder de loep en laat u zien hoe ze uw nachtrust aangenamer kunnen maken met hun respectieve functies.

Futon beddengoed

Futon beddengoed roept een vleugje Azië op in de slaapkamer van het huis. Deze bedstijl is gemodelleerd naar de slaapgewoonten die worden gehandhaafd, vooral in Japan. De vrij eenvoudige ontwerpen met duidelijke lijnen passen optisch perfect bij een Aziatische inrichtingsstijl en kunnen van de slaapkamer een oase van welzijn maken. Speciaalzaken zoals het online portaal betten.de bieden futonbedden aan van tal van materialen, waarbij hout als natuurlijk materiaal bijzonder goed past bij de natuurlijke levensstijl van Azië.

In Japan en andere Aziatische landen bestaat de slaapplaats in plaats van een enorm bed vaak uit een deken die op de grond wordt uitgerold en overdag wordt opgerold en opzij wordt gezet. In Europa heeft futonbedden aan populariteit gewonnen. De modellen hier zijn echter niet zo minimalistisch als in Japan. Ze bestaan uit een eenvoudig bedframe en een dun matras dat iets boven het bedframe uitsteekt. gaat uit. De totale hoogte is meestal maximaal 30 centimeter, met slechts ongeveer 15 centimeter op het matras. Net als bij het Aziatische model kan dit indien nodig worden opgerold.

Futonbedden zijn met name geschikt voor ruimtes met een lage plafondhoogte of met schuine plafonds. Hier creëren ze extra ruimte naar boven in de slaaphouding en kunnen zo het slaapcomfort verhogen. Voor mensen met fysieke beperkingen zoals rug- of knieproblemen kan de lage in- en uitstaphoogte ongunstig zijn.

Futon beddengoed past goed in kamers met lage plafonds of schuine plafonds. Afbeelding: iStock /Image Source

Boxspring bedden

Boxspringbedden zijn uit Amerika naar ons toegekomen. Deze bijzonder hoge variant van de slaapplaats vindt zijn oorsprong in de VS, maar migreerde al vroeg naar de Scandinavische landen. Van daaruit hebben boxspringbedden heel Europa veroverd. Modellen, die ook door Duitse fabrikanten worden vervaardigd, zijn nu voornamelijk gebaseerd op de Scandinavische stijl van boxspringbedden. Daarom bestaan boxspringbedden meestal uit een onderbouw, de zogenaamde boxspring, waarop de bovenste matras wordt geplaatst. Bovenop volgt de topper als extra niveau. De originele Amerikaanse versie bevat ook alle drie de componenten, maar de topper is standaard onderdeel van de bovenste matras en wordt niet apart geplaatst.

De onderbouw of boxspring is gemaakt van massief hout in hoogwaardige modellen en bevat een veerkern, die de functie van het lattenbodem overneemt die wijdverspreid is in dit land. De bovenste matras bevat ook een ergonomische veerkern en vult de balancerende eigenschappen van de boxspring aan. De topper is meestal gevuld met schuim in verschillende kwaliteiten. Het maakt het mogelijk om het ligoppervlak bijzonder individueel aan te passen aan de slaapgewoonten. Deze combinatie zorgt ervoor dat boxspringbedden een bijzonder ergonomische slaaphouding mogelijk maken en daarom een hoog niveau van slaapcomfort moeten bieden.

Door de drievoudige constructie zijn boxspringbedden hoger dan klassieke bedframes. De meeste modellen bereiken een lighoogte van 60 tot 70 centimeter. Dit kan het voor mensen met een lichamelijke beperking makkelijker maken om in en uit te stappen.

Gestoffeerde bedden

Gestoffeerde bedden zijn vooral populair vanwege hun huiselijke karakter. Ze bestaan meestal uit een gewatteerde bedstee en een groot en ook gewatteerd hoofdeinde. Dit hoofdeinde wordt vaak gebruikt om te leunen tijdens het lezen of tv-kijken en geeft het bed een bijzonder comfortabel onderdeel, zowel visueel als functioneel.

Gestoffeerde bedden overtuigen ook vaak met extra opbergruimte in de bedstee, waarin bijvoorbeeld beddengoed op een ruimtebesparende manier kan worden ondergebracht. In de regel kan elke matrasvariant worden geselecteerd voor het liggende oppervlak, omdat gestoffeerde bedden zijn uitgerust met een typisch lattenbodemframe. De zorgvuldige combinatie van een hoogwaardig lattenbodem en een ergonomisch matras zorgt voor een hoge mate van slaapcomfort.

Omdat gestoffeerde bedden zeer aanwezig zijn in de kamer vanwege hun visueel aantrekkelijke bekleding en het meestal grote hoofdeinde, zijn ze bijzonder geschikt voor slaapkamers met royale ruimte.

Waterbedden

Het waterbed is volledig losgekoppeld van concepten gemaakt van lattenbodem of veerkern. In plaats van dekens wordt het ligoppervlak op waterkamers geslapen. Door het vulniveau individueel aan te passen, kan het ligoppervlak worden aangepast aan verschillende slaapvoorkeuren. Het water in de kamers kan zich aanpassen aan elke lichaamshouding en ondersteunt een ergonomische houding tijdens de slaap. Extra comfort wordt geboden door waterbedden, die een temperatuurregeling hebben. Zo kan het liggende oppervlak een verkoelend effect ontwikkelen in de zomer en een opwarmend effect in de winter.

Als tweepersoonsbed moeten waterbedden altijd bestaan uit twee aparte waterkamers. Op deze manier kan de individuele hardheidsgraad voor elke zijde afzonderlijk worden ingesteld. Daarnaast zorgt het met water gevulde ligoppervlak ervoor dat elke beweging wordt doorgegeven aan de omgeving. Bij het delen van een enkele waterkamer kunnen slapers ’s nachts worden gestoord door hun bewegingen.

Waterbedden kunnen de wervelkolom verlichten en rugpijn helpen voorkomen of verlichten.
Beeld: iStock/kitzcorner

Stapelbedden

Stapelbedden zijn een echt ruimtewonder en daarom erg populair in kleine woonkamers. Klassiek, een bed gemaakt van een hoogwaardig lattenbodem met een passtuur matras gemonteerd in een frame op stelten. De hoogte van het ligvlak varieert van ongeveer 100 tot 180 centimeter, afhankelijk van de plafondhoogte.

Het gebruik van het gebied dat zo onder het liggedeelte is verkregen, kan anders worden gebruikt, afhankelijk van de hoogte van het bed. Vrij lage stapelbedden met een hoogte van minder dan 150 centimeter zijn vaak voorzien van plankruimte, kastelementen of lades. Hierdoor ontstaat veel waardevolle opbergruimte onder het ligvlak. Stapelbedden van meer dan 150 centimeter kunnen extra leefruimte creëren en worden bijvoorbeeld gebruikt als computerwerkplek of speelruimte in de kinderkamer.

Het slaapcomfort kan individueel worden aangepast aan uw eigen behoeften in hoogslapers door te kiezen voor het juiste lattenbodem en een matras van hoge kwaliteit. Omdat het ligvlak via een ladder wordt bereikt, is de hoogslaper niet geschikt voor mensen met lichamelijke beperkingen. Als ruimtewonder voor krappe leefomstandigheden zijn hoogslapers echter populaire inrichtingselementen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts