Verzwaringsdeken voordelen


Veel mensen vinden dat het toevoegen van een verzwaringsdeken aan hun slaaproutine helpt om stress te verminderen en rust te bevorderen. Op dezelfde manier als een knuffel of een baby’s swaddle, kan de zachte druk van een verzwaarde deken helpen symptomen te verlichten en de slaap te verbeteren voor mensen met slapeloosheid, angst, of autisme.
verzwaringsdeken voordelen

Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaarde dekens zijn ontworpen om zwaarder te zijn dan normale dekens. Er zijn twee stijlen van verzwaringsdekens: gebreide en dekbed stijl. Dekbed-stijl gewichten dekens voegen gewicht met behulp van plastic of glas kralen, kogellagers, of andere zware vulling, terwijl gebreide gewichten dekens zijn geweven met behulp van dichte garen.

Een verzwaarde deken kan worden gebruikt op het bed, de bank, of waar u maar wilt ontspannen.

Verzwaarde deken voordelen

Verzwaringsdekens zijn geïnspireerd op een therapeutische techniek die diepe druk stimulatie heet, waarbij stevige, gecontroleerde druk wordt gebruikt om een gevoel van kalmte op te wekken. Het gebruik van een verzwaarde deken kan subjectieve en objectieve voordelen hebben voor de slaap.

Bieden comfort en veiligheid

Van verzwaarde dekens wordt gezegd dat ze op dezelfde manier werken als een strakke swaddle die pasgeborenen helpt zich knus en gezellig te voelen. Veel mensen vinden dat deze dekens hen helpen sneller in te dommelen door een gevoel van veiligheid te geven.

Vermindert stress en kalmeert angst

Een gewatteerde deken kan helpen om gevoelens van stress en angst te beheersen. Aangezien stress en angst vaak de slaap verstoren, kunnen de voordelen van een verzwaarde deken zich vertalen naar een betere slaap voor mensen die lijden aan stressvolle gedachten.

Verbeteren van de slaapkwaliteit

Verzwaarde dekens maken gebruik van diepe drukstimulatie, waarvan wordt gedacht dat het de productie van een stemmingsbevorderend hormoon (serotonine) stimuleert, het stresshormoon (cortisol) vermindert en de niveaus van melatonine verhoogt, het hormoon dat je helpt slapen. Dit kan de algehele slaapkwaliteit helpen verbeteren.

Het zenuwstelsel kalmeren

Een overactief zenuwstelsel kan leiden tot angst, hyperactiviteit, een snelle hartslag en kortademigheid, wat niet bevorderlijk is voor de slaap. Door een gelijkmatige hoeveelheid gewicht en druk over het lichaam te verdelen, kunnen gewatteerde dekens de vecht-of-vluchtreactie kalmeren en het ontspannende parasympatische zenuwstelsel activeren als voorbereiding op de slaap.

Hoewel veel mensen verbeteringen melden door deze populaire dekens, is er discussie over de vraag of verzwaarde dekens alle voordelen bieden die fabrikanten beweren. Zoals met elk product dat medische voordelen claimt, is het verstandig om voorzichtig te zijn.

Iedereen die aanhoudende slaapproblemen heeft zou met een arts moeten praten, die de situatie het beste kan beoordelen en kan bepalen of een verzwaard deken een effectief onderdeel kan zijn van een uitgebreide behandelingsaanpak.

Wie kan baat hebben bij het gebruik van een verzwaarde deken?

Verzwaringsdekens hebben potentiële voordelen voor alle soorten slapers, vooral voor diegenen die veel stress ervaren of die bepaalde medische aandoeningen hebben. In het bijzonder kunnen verzwaarde dekens therapeutische voordelen bieden voor mensen met autisme, angst, depressie en attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

Angst en Depressie

Veel mensen met angst en depressie zitten gevangen in een vicieuze cirkel. Angst en depressie kunnen een negatieve invloed hebben op de slaap, en op zijn beurt verergert het gebrek aan slaap de angst en depressieve symptomen. De kalmerende effecten van een verzwaarde deken kunnen helpen om de slaap te verbeteren voor mensen met deze psychische aandoeningen. Uit een onderzoek bleek dat verzwaarde dekens hielpen om de symptomen van slapeloosheid te verminderen bij mensen met angst, depressie, bipolaire stoornis en ADHD.

Autisme Spectrum Stoornissen

Door het activeren van de tastzin, kan een verzwaarde deken mensen met autisme spectrum stoornissen helpen zich te concentreren op de diepe druk van de deken in plaats van andere zintuiglijke prikkels uit hun omgeving. Deze druk kan hen troost bieden en hen in staat stellen zich te ontspannen, zelfs in situaties die overprikkelend kunnen zijn. Ondanks een gebrek aan onderzoek naar de objectieve voordelen voor de slaap, geven kinderen met autisme vaak de voorkeur aan het gebruik van een verzwaarde deken.

Zijn verzwaarde dekens veilig?

Verzwaarde dekens worden over het algemeen als veilig beschouwd, zolang de persoon die de deken gebruikt voldoende kracht en fysieke handigheid heeft om de deken van zich af te tillen wanneer dat nodig is om verstikking of beknelling te voorkomen.

Sommige slapers moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen en met hun arts overleggen voordat ze een verzwaarde deken gebruiken. Een verzwaarde deken kan ongeschikt zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, waaronder chronische ademhalings- of bloedsomloopproblemen, astma, lage bloeddruk, diabetes type 2, en claustrofobie. Experts raden ook aan dat mensen met obstructieve slaapapneu (OSA) het gebruik van verzwaarde dekens vermijden, omdat het gewicht van een zware deken de luchtstroom kan beperken.

Hoewel er verzwaarde dekens zijn die speciaal voor kinderen zijn ontworpen, kunnen baby’s en peuters beter geen verzwaarde dekens gebruiken, omdat ze het risico lopen eronder bekneld te raken.

Hoe kiest u de juiste verzwaarde deken

De meeste mensen geven de voorkeur aan een verzwaarde deken met een gewicht van ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht, hoewel u uw eigen voorkeuren in overweging moet nemen bij het zoeken naar een verzwaard deken. Verzwaarde dekens worden verkocht in gewichten variërend van 7 pond tot 25 pond, en ze komen meestal in standaard beddengoed maten zoals twin, full, queen, en king. Sommige fabrikanten maken ook verzwaarde dekens in kinder- of reisformaat.

Verzwaarde dekens zijn duurder dan gewone throw dekens, meestal tussen de € 100 tot € 300. De duurdere modellen zijn meestal gemaakt van duurzamere materialen en kunnen beter ademen of andere functies bieden.

Recent Posts