Waarom een koffiedutje beter is dan een powernap


Slaap Nieuws
12 juli

Dutje of koffie? Wat is de betere keuze om te ontsnappen aan het middagdieptepunt? Volgens studies uit Engeland en Japan kan het genieten van een kopje koffie vlak voor een powernap zelfs de voordelen van cafeïne en slaap vergroten. We leggen uit waarom.

Een zogenaamd koffiedutje helpt tegen vermoeidheid na de lunch. Beeld: iStock

Het zogenaamde koffiedutje is al enkele jaren een integraal onderdeel van de biohacking-beweging. Biohacking combineert biologie en moderne technologie met als doel het beste uit je lichaam en geest te halen. Hoewel de combinatie van koffie en dutjes in eerste instantie een contradictie lijkt, kan het leiden tot verhoogde waakzaamheid. Het geheim? De cafeïne in koffie werkt niet meteen, dus we kunnen een kort dutje doen voordat het stimulerende effect begint.

Hoe het koffiedutje werkt

Hoewel veel mensen routinematig een klein dutje doen en vervolgens hun koffie drinken, wordt de volgorde omgekeerd voor koffiedutjes. In dit soort dutjes drink je eerst een kop koffie en ga je daarna 20 minuten liggen. Het is belangrijk dat de slaapfase niet langer dan 20 minuten duurt, anders bestaat het risico om in een diepe slaap te vallen. Naarmate je langer slaapt, is de kans groter dat je hersenen diepere stadia van slaap ingaan, waarvan het enige tijd duurt om te herstellen.

Hoe het middagdutje correct te houden en wanneer het meer is dan een powernap, leer je in dit artikel: Middagdutje: Dit is de optimale slaapduur.

Koffie en dutjes versterken de effecten van cafeïne

Ons lichaam produceert van nature een neurotransmitter genaamd adenosine, die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van vermoeidheid. Deze adenosinemoleculen binden zich aan speciale receptoren in de hersenen en geven zo het signaal “ik ben moe” door aan het lichaam. Wanneer we slapen, breekt ons lichaam de adenosine weer af – zelfs na een korte slaapfase.

Als we nu koffie drinken, komt de cafeïne in onze bloedbaan terecht. Daar duurt het ongeveer 20 minuten om de hersenen te bereiken. Als u gedurende deze tijd een dutje van 20 minuten doet, verlaagt u uw adenosinespiegels net op tijd voordat de cafeïne van kracht wordt. Zodra de cafeïne in de hersenen aankomt, bindt het zich aan de vrije adenosinereceptoren. Zo kan het effect van de koffie en het middagdutje worden versterkt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Recent Posts