Slaap Nieuws
20 september
Tuurlijk, kaas is gezond. Het zit vol met waardevolle ingrediënten, zoals eiwitten, calcium en vitamine A. Toch moet je de meeste kazen voor het slapengaan vermijden, want hoe gezond kaas ook is, als lichte avondsnack is het meestal niets.

Er zijn voedingsmiddelen die gezond zijn voor ons lichaam en een rustgevende slaap bevorderen en er zijn voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je wakker in bed ligt en rondrolt. Helaas behoren de meeste kazen tot de tweede categorie voedingsmiddelen, daarom moet je kaas vermijden voor het slapengaan. En dit ondanks het feit dat kaas tryptofaan bevat, de voorloper van ons slaaphormoon melatonine. en een Amerikaanse studie toonde aan hoe belangrijk kaas is voor ons lichaam.
Kaas (we zitten trouwens in alle zuivelproducten) bevat echter zulke kleine hoeveelheden tryptofaan dat men veel kaas moet eten om een effect te bereiken. En hier komen we bij het eerste punt, waarom je kaas moet vermijden voor het slapengaan. Maar eerst moeten we duidelijk maken hoe kaas wordt verdeeld.
Welke kazen zijn er?
Voordat we ingaan op waarom je de meeste kazen voor het slapengaan moet vermijden, moeten we eerst verduidelijken welke kazen beschikbaar zijn. Over het algemeen is er een verschil tussen zes kaasgroepen voornaam:
- Harde kaas: Harde kazen zijn bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, Emmentaler of bergkaas. Hun watergehalte is maximaal 56 procent.
- Halfharde kaas: Tilsiter, Gouda of Emmentaler vallen in de categorie halfharde kaas. Hier ligt het watergehalte tussen de 56 en 63 procent.
- Halfharde kaas: Bijvoorbeeld boterkaas: Het watergehalte ligt tussen de 61 en 69 procent.
- Zure melkkaas: Handkaas of Harzer kaas worden tot hen gerekend. Hun watergehalte ligt tussen de 60 en 73 procent.
- Zachte kaas: Bijvoorbeeld Camembert, Brie of Feta. Hier is het watergehalte altijd hoger dan 67 procent.
- Roomkaas: Roomkaas bevat ricotta of kwark. Deze kazen hebben het hoogste watergehalte van meer dan 73 procent.
Helaas is er geen regel volgens welke een kaas meer of minder rijk is aan vet, afhankelijk van het watergehalte.. Brie heeft bijvoorbeeld een watergehalte van bijna 70 procent, maar ook een gemiddeld vetgehalte van 28 gram per 100 gram. Aan de andere kant heeft kwark een watergehalte van meer dan 70 procent en een vetgehalte van slechts vier gram per 100 gram. Gouda daarentegen kan een watergehalte hebben van 63 procent en een vetgehalte van 45 procent.
Deze kazen zijn ongezond
Bijna geen enkel ander voedsel heeft een gezond dieet en ongezonde caloriebommen zo dicht bij elkaar als kaas. Terwijl sommige kazen (zoals kwark) mild zijn en waardevolle voedingsstoffen aan ons lichaam leveren, zijn andere kazen de belichaming van een ongezond dieet. Enkele van de kazen die u beter kunt vermijden, zijn onder meer:
- Zachte kaas
Kazen zoals Brie of Camembert bevatten niet alleen veel zout en vet, ze bevatten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren worden beschouwd als de “slechte” vetzuren omdat ze onze bloedlipiden verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. - Smeltkaas
Een soort kaas die al door veel studies is geclassificeerd, niet alleen als ongezond, maar zelfs als schadelijk voor ons lichaam. De reden hiervoor ligt in de fosfaatzouten, die overvloedig in smeltkaas zitten. Ze verhogen het risico op hartaanvallen en beroertes en bevorderen osteoporose. Tot overmaat van ramp worden ze verdacht van het veroorzaken van kanker. - Scheiblettenkäse
Voor dit type kaas geldt hetzelfde als voor smeltkaas. Ongezond door te veel fosfaatzouten. Denk je dat een burger maar half zo lekker smaakt zonder kaas? Vermijd dan gesneden kaas en gebruik in plaats daarvan cheddar, gouda of mozzarella. - Gezoete roomkaas
De beroemde aardbeienkaas is zeker geen gezonde kaassoort. Natuurlijk symboliseert het alle roomkazen met verschillende smaken. Of het nu curry, jalapeño of met Chocolade: Deze roomkazen bevatten meestal veel suiker en zijn daarom alleen voorwaardelijk geschikt voor consumptie. Samen met het soms hoge vetgehalte zijn veel variëteiten echte caloriebommen.
Waarom niet elke kaas geschikt is voor het slapengaan
1. Kaas is zwaar in de maag
Kaas is allesbehalve licht verteerbaar. Het probleem is het vet. Dan verandert dat in vetzuren in de dunne darm die de darm vertellen om bepaalde hormonen af te geven. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de maag stopt met werken en de uitgang sluit. Je voelt je vol. En dit gevoel maakt het moeilijk voor je om in slaap te vallen.
2. Kaas veroorzaakt een opgeblazen gevoel
Naast al het vet, bevat Kaas ook de biogene amine tyramine. De stof wordt gevormd tijdens de afbraak van eiwit. Omdat hij een fermenterende werking Het wordt ook gebruikt bij fermentatie. Geen wonder dat veel mensen klagen over een opgeblazen gevoel bij het eten van kaas. Dus als je kaas eet voor het slapengaan, wees dan niet verbaasd als je niet kunt slapen.
3. Kaas veroorzaakt brandend maagzuur
Nog een reden waarom je kaas moet vermijden voor het slapengaan. De vele onverzadigde vetzuren zorgen voor een geïrriteerde maag. Als je na het eten gaat liggen, kan het maagzuur terugvloeien in de slokdarm en krijg je brandend maagzuur. Slapen is dan uit den boze.
Vanwege de genoemde punten moet je daarom niet direct kaas eten voordat je in slaap valt. Verlaat je lichaam tussen het innemen van kaas en naar bed gaan een paar uur. Gelukkig kun je voor het slapengaan wat kaas eten. Welke, daar kom je nu achter.
Deze kazen zijn geschikt voor het slapengaan
Als je geen kaas wilt opgeven voor het slapengaan, bijvoorbeeld omdat het deel uitmaakt van een goed diner voor jou, zijn er verschillende soorten die je ’s nachts goed laten slapen. Deze omvatten bijvoorbeeld:
- Huttenkaas: De lichte kwark is niet alleen heel gezond omdat het veel eiwitten, eiwitten, vitamines, calcium en weinig vet (en dus calorieën) bevat, het is ook niet zwaar in de maag en geeft je dus geen slapeloze nacht.
- Mozzarella: Mozzarella bevat weinig calorieën, veel calcium, eiwitten en vitamines en is licht verteerbaar. Nog beter is de light-versie, die zelfs maar de helft van het vet bevat.
- Harz kaas: Laag in calorieën en vet, veel eiwitten, vitamines en eiwitten. Harz kaas is zelfs geschikt als snack ’s nachts. Als je een kaas wilt eten voor het slapengaan, moet dit het zijn.
Excursus: De crux van koolhydraten
Alle hier genoemde kazen bevatten een bovengemiddelde hoeveelheid koolhydraten. En ze worden over het algemeen als negatief beschouwd omdat ze onze bloedsuikerspiegel opdrijven. Maar dit is niet helemaal waar. Want zoals zo vaak hangt het af van het type koolhydraten. De inhoud van deze kazen Koolhydraten worden langzaam afgebroken door ons lichaam, waardoor ze de bloedsuikerspiegel langzaam verhogen.
In de juiste hoeveelheden is kaas gezond
Zelfs als je beter af bent met het vermijden van kaas voor het slapengaan, betekent dat niet dat je het eten van het zuivelproduct helemaal moet opgeven. Integendeel met mate genoten De meeste kazen (met uitzondering van de kazen die in het begin worden genoemd) zijn gezond en een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Dit komt voornamelijk door hun hoge niveaus van vitamines en ingrediënten zoals calcium en natrium. Voorzichtigheid is geboden vanwege de hoog aandeel cholesterol, koolhydraten en calorieën Daarom is het belangrijk om kaas alleen in kleine hoeveelheden en als een klein onderdeel van een maaltijd te eten. De Duitse voedingsvereniging beveelt 50-60 gram kaas per dag aan.
Zijn er andere zuivelproducten die ik ’s nachts kan eten?
Ok, dus kaas voor het slapengaan is meestal taboe. Maar zijn er nog andere zuivelproducten die je zonder aarzeling kunt eten? Ja, die zijn er. Yoghurt of kwark niet alleen bijdragen aan een gezond dieet, het zijn ook ideale snacks voor de nacht of avond. Ze zijn licht en licht verteerbaar door ons lichaam.
Als u yoghurt of kwark combineert met andere voedingsmiddelen zoals havermout, kunnen ze zo worden genoemdar helpt je eigenlijk om in slaap te vallen. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “4 redenen waarom havermout je helpt in slaap te vallen”.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
U zult ook geïnteresseerd zijn in:
Bron:
The American Journal of Clinical Nutrition: Seriële metingen van circulerende biomarkers van zuivelvet en totale en oorzaakspecifieke mortaliteit bij oudere volwassenen: de Cardiovascular Health Study.