Waarom te veel koffie je moe kan maken


Slaap Nieuws
januari 27, 2023

Voor velen maakt vers gezette koffie deel uit van de dagelijkse ochtendroutine om de dag wakker en vol energie te beginnen. Mensen drinken ook graag een espresso om aan het dieptepunt van de middag te ontsnappen. Maar cafeïne kan ook het tegenovergestelde effect hebben op ons lichaam. Ontdek hier waarom koffie ons soms moe maakt.

Te veel koffie kan je moe maken. Beeld: iStock

Koffieblokken adenosine

Ons lichaam produceert van nature een chemische stof genaamd adenosine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van vermoeidheid. Adenosinemoleculen binden zich aan speciale receptoren in de hersenen en geven zo het signaal “ik ben moe” door aan het lichaam.

Wanneer we koffie drinken, komt de cafeïne in onze bloedbaan. Zodra het de hersenen heeft bereikt, bindt cafeïne zich aan de adenosinereceptoren en voorkomt zo dat deze boodschapperstof zijn slaapbevorderende effect ontwikkelt. Adenosine blijft zich echter ophopen in het lichaam. Zodra het effect van cafeïne verdwijnt, wordt het lichaam gebombardeerd met de opgehoopte adenosine. Er is een toename van vermoeidheid en slaperigheid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Tolerantie voor cafeïne

Degenen die regelmatig koffie of andere cafeïnehoudende dranken consumeren, kunnen een tolerantie ontwikkelen voor de stimulerende effecten van cafeïne. Net als bij alcohol kan regelmatige consumptie leiden tot tolerantie voor cafeïne. Hoewel koffie in eerste instantie de stemming, de reactietijd en fysieke prestaties kan verbeteren, heeft het consumeren van dezelfde hoeveelheid cafeïne na verloop van tijd niet dezelfde effecten.

Dat komt omdat, als gevolg van verhoogde koffieconsumptie, de lever eiwitten produceert die cafeïne sneller afbreken. Bovendien maakt het lichaam meer adenosine aan om de effecten van frequente cafeïneconsumptie te compenseren, omdat de cafeïne de adenosinereceptoren blokkeert. Bijgevolg wordt er meer koffie gedronken om te profiteren van de positieve en stimulerende effecten van de drank. Dit kan op zijn beurt een negatieve invloed hebben op uw slaapkwaliteit en leiden tot verhoogde slaperigheid overdag.

Een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Neuropsychopharmacology” toonde ook aan dat verhoogde koffieconsumptie alleen helpt om de vermoeidheidssymptomen veroorzaakt door cafeïneontwenning, zoals ’s nachts, te normaliseren. Sterke en regelmatige koffieconsumenten zijn dan ook niet alerter dan koffieonthouders.

Maar: Als je je koffie niet wilt opgeven, maar toch fit wilt zijn, moet je een zogenaamd koffiedutje proberen. In dit soort dutjes drink je eerst een Kopje koffie en gaat dan liggen voor 20 minuten Daar. Het is echter belangrijk om niet langer dan 20 minuten te slapen, anders valt je lichaam in de diepe slaapfase. Waarom een kopje koffie vlak voor een powernap de voordelen van cafeïne en slaap kan vergroten, leer je in ons artikel Waarom een koffiedutje beter is dan een powernap.

In ons artikel Constant moe: 3 oefeningen om je wakker te maken, zie je oefeningen waarmee je meteen wakker en energiek bent – ook zonder cafeïne.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

Recent Posts