Wanneer en hoe vaak u uw kussen moet vervangen


Een ongemakkelijk kussen kan je beroven van je welverdiende rustgevende slaap. Het is dan ook begrijpelijk dat wanneer je na een lange zoektocht eindelijk een perfect kussen voor je hebt gevonden, je het niet meer wilt missen.

Gezonde slaap is belangrijk

Het wordt afgeraden om je kussen meerdere jaren te bewaren. Ook niet als je je hoes wekelijks wast. Het volgende bericht zal je vertellen hoe vaak en wanneer je je kussen moet vervangen.

Waarom je je kussen regelmatig moet verwisselen

Ook als je regelmatig je kussen, dekbed en laken bedekt machinewas, dit is niet genoeg. Veel walgelijke en irriterende stoffen zijn zo klein dat ze moeiteloos door de hoes in de binnenkant van je kussen doordringen om zich daar stevig te vestigen. Je kunt onder andere de oorzaak van de Ontwikkeling van allergieën en acne zijn.

Stof kan bestaan uit totaal verschillende, walgelijke stoffen, bijvoorbeeld insectenkeutels, dierenhaar, schimmels, vuil en dode huidcellen. Je kussen verzamelt ook zweet, speeksel, nasale afscheidingen, enz.

Huisstofmijt is in elk huishouden te vinden

Huisstofmijten blijven graag in bed liggen. Want hier is het warm en droog.

Het maakt niet uit hoe vaak je je appartement schoonmaakt. Hoe schoon uw kamers ook zijn, huisstofmijt is te vinden in elk appartement. De kleine beesten zijn onzichtbaar voor het blote oog, dus je aanwezigheid wordt door de meeste mensen onderdrukt. Huisstofmijt voeden met kleine stoffen in het stof en scheid ze overal uit. Ze nestelen het liefst waar er warm en droog zit bijvoorbeeld in je kussen.

Huisstofmijt brengt geen ziekten over en je hoeft ook niet bang te zijn om erdoor gebeten te worden. Het probleem met huisstofmijt is dat veel mensen op de ontlasting allergische reactie. Een duidelijke indicatie dat je last hebt van een huisstofmijtallergie is als je elke ochtend wakker wordt met een verstopte neus, tranende ogen en/of niezen.

Hoe vaak moet je je kussensloop wassen?

Een van mijn neksteunkussens uit de test zonder hoes

Op hygiënische problemen vermijden, moet u de hoes van uw kussen minstens om de 3 weken wassen. Natuurlijk is het beter als je de kussensloop wekelijks wast. Dan weet je zeker dat je kussen geen hygiënische problemen veroorzaakt.

Kan je kussen na het wassen in je droger?

Deze vraag wordt door veel consumenten vaak gesteld. Het kan niet in het algemeen worden beantwoord. De doorslaggevende factor is het materiaal van je kussen. Als je een kussen op basis van veren hebt, droog dan niet in de droger. Een product gemaakt van bamboevezels is geschikt voor de wasdroger. Om deze vraag voor jezelf te beantwoorden, moet je de zorg tikett van de kussenfabrikant.

Periode voor het wisselen van verschillende soorten kussens

Je gebruikt je kussen dagelijks, dus het is dienovereenkomstig vies. Daarom moet u uw kussen elke 12 maanden vervangen door een nieuw product, maximaal elke 24 maanden. De frequentie waarmee je je kussen moet verwisselen is onder andere afhankelijk van het type kussen. Door het kussen regelmatig te vervangen, kun je het aantal huisstofmijt halveren.

Bamboe kussen

Je moet je bamboe kussen minstens om de 18 maanden vervangen door een nieuw kussen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat Bamboevezels resistenter dan katoenvezels zijn.

Kussen op basis van veren

Slecht slapende vlag in zachte veren kussens
Zo lig je meestal in zachte verenkussens. Het hoofd is te veel naar boven gebogen. Veren kussens moeten jaarlijks worden vervangen.

Veren behoren tot de materialen die het meest worden gebruikt om kussens te vullen. Ze zijn ook een kosteneffectief vulmateriaal. U moet uw kussen elk jaar vervangen door een op veren gebaseerde vulling door een nieuw model.

Latex kussen

Latex is duurzamer dan het materiaal viscoseschuim. Als u de eigenaar bent van een latex kussen, moet ue koop elke 24 maanden een nieuw kussen.

Kussen met donsvulling

De donsvulling in je kussen klontert snel. Uiterlijk wanneer de vulling is samengeklonterd, moet u zich van uw kussen scheiden, omdat het dan onbruikbaar is. Als vuistregel kun je onthouden dat je je donzen kussen gebruikt vervang elke 12 maanden moeten.

Viscose schuimkussen

Viscoseschuim wordt ook wel traagschuim genoemd. Vanwege het hoge aanpassingsvermogen is een kussen gemaakt van viscoseschuim perfect als nekkussen. Een nadeel van dit materiaal is de neiging om door te zakken. Dit is de reden dat u uw viscoseschuimkussen elke 12 maanden moet vervangen.

Visco foam core op een testkussen
Voorbeeld van een hoogwaardige schuimkern van viscofoam met hoge dichtheid en compressiehardheid

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van oude kussens?

Hoe langer je je kussen gebruikt, hoe meer de eigenschappen die je waardeert afnemen. Het kussen is zoals veel objecten. Je kunt het zien als slijtage. Als je je hoofd op een oud en/of ongeschikt slaapkussen laat rusten, kan dit de oorzaak zijn van een malpositie van je wervelkolom. Daarom kan op dit punt worden onderstreept dat een te oud kussen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Tips om je geliefde kussen langer luchtig en fris te houden

Om de huisstofmijtpopulatie in uw kussen tot een minimum te beperken en daarmee de levensduur van uw kussen te verlengen, wordt het volgende aanbevolen:

  • Bedek je kussen met een specifieke allergie gerelateerd. Als alternatief wordt het gebruik van een luchtdichte afdekking aanbevolen.
  • Als het materiaal geschikt is, zet het dan wekelijks in je wasdroger bij temperaturen van 60 tot 80 graden Celsius gedurende 90 tot 120 minuten. De hitte doodt huisstofmijt en andere ongewenste inzittenden in uw kussen.
  • Was je kussen regelmatig.
  • Zowel de hoezen van uw dekbedden en kussens als uw laken moeten om de 5 tot 7 dagen in heet water worden gewassen.
  • Gebruik geen wasverzachter voor uw kussen of hoezen. Wasverzachter laat residu achter op het oppervlak van je kussen of hoes. Deze residuen kunnen de oorzaak zijn van ademhalingsproblemen.

Tips voor mensen met een allergie

Als je last hebt van een allergie is een kussen met een verenvulling niet geschikt voor jou. Tegenwoordig krijg je tal van alternatieven aangeboden, bijvoorbeeld zand, wol, katoen, boekweit, gel, latex, viscoseschuim en polyester. Alle kussens bieden u een specifieke stevigheid.

De Schlaraffia Pillow Premium Geltex met gelkern in de check: naar de test

Als je eenmaal het kussen hebt gevonden dat perfect bij je past, is het logisch dat je meer dan één stuk van dit model koopt. De extra exemplaren worden luchtdicht in folie verzegeld tot gebruik. Als u meerdere kussens heeft, zal het voor u niet moeilijk zijn om uw eerder gebruikte kussen weg te gooien.

Het perfect passende kussen vult de ruimte tussen je schouders en je hoofd wanneer je in je favoriete slaaphouding ligt. Zorg ervoor dat je nieuwe kussen voldoende ondersteuning biedt zodat je rug een rechte lijn met je nek en hoofd Maakt. Als zijslaper moet je een ander kussen kopen dan een buik- of rugslaper. Meer hierover in de volgende afbeelding.

Illustratie ideale slaaphouding door een bijpassend neksteunkussen © www.kissenguide.de
De ideale slaaphouding door een bijpassend neksteunkussen

Mijn conclusie

Bij jarenlang gebruik kunnen veel bacteriën zich in je slaapkussen nestelen. Ongeacht de aanbevelingen voor kussens gemaakt van verschillende materialen, moet je een nieuwe kopen als je ’s ochtends opgroeit met rode ogen en / of als je ’s nachts vaak moet niezen. In het belang van uw gezondheid moet u uw kussen regelmatig vervangen door een nieuw kussen.

Recent Posts