Wanneer is een verzwaarde deken gevaarlijk voor mijn kind?


Slaap Nieuws
januari 31, 2023

Voor veel gezinnen is samen slapen in een groot bed normaal. Maar wat als een familielid een verzwaarde deken gebruikt? Is het mogelijk om een verzwaarde deken en samen slapen te combineren? Of kan een verzwaarde deken gevaarlijk worden voor het kind?

Verzwaarde deken gevaarlijk: Een gezin ligt samen onder een deken en alleen de voeten kijken naar buiten.
Kan een gemeenschappelijke verzwaarde deken gevaarlijk zijn voor de kinderen? Beeld: AdobeStock/VadimGuzhva

Co-sleeping verwijst naar het slapen van het hele gezin in een groot bed. Meestal liggen de kinderen tussen de ouders in het midden. Dit slaapthema verdeelt het ouderschap. Ons artikel “Co-Sleeping: A Pros and Cons” somt de voor- en nadelen van het familiebed op.

Verzwaarde dekens daarentegen moeten zorgen voor een diepere en meer rustgevende slaap met hun gewicht. Het gewicht van het plafond moet ongeveer tien procent van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Kunnen een verzwaarde deken en samen slapen worden gecombineerd of kan het gewicht van een verzwaarde deken gevaarlijk zijn?

Samen slapen: Is een verzwaarde deken gevaarlijk?

Om het meteen te zeggen: Nee. Een verzwaarde deken en samen slapen mogen nooit worden gecombineerd – om een voor de hand liggende reden. De verzwaarde deken voor vader of moeder is veel te zwaar voor het kind. Een te zware deken kan gevoelens van benauwdheid en claustrofobie veroorzaken. Dus ja, het kan zijn dat een verzwaarde deken gevaarlijk wordt voor het kind.

Gebruik daarom nooit een verzwaarde deken als je kleintje bij jou in bed ligt. Omdat het ook het risico op verstikking verhoogt, want afhankelijk van de leeftijd van het kind en het gewicht van je deken heeft je kind niet de kracht om de verzwaarde deken van het lichaam te duwen. Als u wilt weten wanneer een verzwaarde deken gevaarlijk kan worden voor uw kind, lees dan ons artikel: “Therapiedekens voor kinderen: welk gewicht is geschikt?”

Wil je meer weten over verzwaarde dekens? Lees dan onze gids: “De beste verzwaarde dekens in vergelijking”. Hier leert u niet alleen alles wat de moeite waard is om te weten over verzwaarde dekens en hun functie, we laten u ook kennismaken met de meest populaire verzwaarde dekens en vergelijken ze met elkaar.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel idee├źn uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts