Slaapproblemen
7 oktober
Ongeveer een derde van alle Duitsers snurkt. Vooral mannen worden getroffen. Wat helpt tegen snurken? We vroegen het aan slaaparts Dr. Kathrin Frank. U kunt haar antwoord lezen in ons artikel.

“Snurken is een veel voorkomend probleem dat ongeveer een derde van de Duitsers treft – vooral mannen. Het aantal snurkers neemt gewoonlijk toe met de leeftijd. Vanaf de menopauze hebben vrouwen door hormonale veranderingen ook steeds meer last van snurken”, zegt slaaparts dr. Kathrin Frank uit haar praktijk in Karlsruhe. Maar ook mensen met overgewicht worden vaak getroffen.
“Helaas is er geen remedie voor snurken. Er zijn altijd nieuwe ideeën op de markt – van snurksprays tot snurk kussens tot snurkarmbanden. In de regel zijn al deze kleine hulpmiddelen echter niet effectief”, aldus de medisch specialist.
MaarU kunt zelf helpen het nachtelijk zagen te verminderen of er zelfs van af te komen door kleine veranderingen in uw dagelijkse routine aan te brengen.
9 tips die helpen tegen snurken
Snurken kan vele oorzaken hebben. Daarom zijn er veel dingen die u kunt doen om snurken te voorkomen. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet om de onaangename snurkgeluiden te verhelpen. Overigens: Hieronder hebben we de huismiddeltjes tegen snurken samengevat.
1. licht avondmaal
Een oorzaak van snurken is een rijke maaltijd in de late avond. Hierdoor zijn maag en darmen erg vol, zodat het middenrif tijdens de slaap omhoog duwt. Dit verschuift de longen zodat er minder trekkracht is op de bovenste luchtwegen. De kwetsbare plekken in de keel klappen tijdens de slaap gemakkelijker in, waardoor de weg voor de luchtstroom wordt geblokkeerd.
2. het lichaamsgewicht verminderen
Overgewicht is een van de meest voorkomende oorzaken van een moeizame ademhaling en snurken. Zelfs een paar pond minder kan helpen het snurken ’s nachts te verminderen. “De toegenomen Vetweefsel in de keel kan slapte tijdens de slaap bevorderenDaarom gaat gewichtsvermindering vaak gepaard met een verbetering van het snurken,” adviseert de deskundige.
Overigens zijn adempauzes ook sterk gerelateerd aan het lichaamsgewicht – we hebben immers 70 procent van de mensen met ademhalingsproblemen heeft overgewicht. Dit wordt ook bevestigd door obesitasdeskundige Prof. Dr. Arya M. Sharma in ons artikel over slaapapneu.
3. de juiste slaaphouding
Als u gevoelig bent voor snurken, moet u niet in rugligging slapen (lees hier: Welke slaaphouding is bijzonder gezond?), maar de voorkeur geven aan de zijligging. In dit geval blijft de mond gesloten en ademt u door de neus. Snurken op de rug heeft ook een andere oorzaak.
“Dit is meestal omdat het achterste deel van de tong, de basis van de tong, beweegt in deze… positie duwt naar achteren tijdens de slaap“, zegt medisch expert Kathrin Frank. Dit is precies wat het ongeliefd snurken bevordert. “Als je bijvoorbeeld een paar maanden lang ’s nachts een zogenaamde positioneringsrugzak draagt, kun je uit de gewoonte komen om op je rug te liggen”, zegt de deskundige.
4. weinig drinken voor het slapen gaan
Om te voorkomen dat uw bindweefsel in de luchtwegen ’s nachts onnodig opzwelt door een verhoogde vochtinname, is het raadzaam ’s avonds niet te veel te drinken. Medicijnen zoals cortisonen kunnen ook het vasthouden van water bevorderen en zo het snurken versterken.. Het drinken van alcohol is bijzonder ongunstig omdat het de ontspanning van de spieren vermindert en dus ook de weefsels in de keel verslapt.
5. geen kalmerende medicijnen
Sederende medicijnen zoals slaappillen, antidepressiva of neuroleptica helpen om de spieren van de luchtwegen ’s nachts te ontspannen, maar dit bevordert het snurken. Als u dergelijke medicatie moet nemen, raadpleeg dan uw arts en vraag in hoeverre het aanvaardbaar is om de medicatie te vervangen door andere ingrediënten.
6. afzien van nicotine
Roken irriteert de slijmvliezen van neus en keel. Ze zwellen op en kunnen je ademhaling belemmeren. Bovendien veroorzaakt roken de vorming van een bepaalde hoeveelheid niet-functioneel methemoglobine uit het bloedpigment hemoglobine. In dat geval wordt het zuurstoftransport naar de cellen belemmerd, waardoor het snurken kan toenemen. Dus als je iets aan je gesnurk wilt doen, stop dan met roken.
7. Geen alcohol.
Alcohol ontspant onze spieren, waardoor de tong en de spieren in de onderkaak verslappen, wat leidt tot snurken. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol zijn hiervoor voldoende. Door alcohol vallen we trouwens sneller in slaap, maar het maakt het veel moeilijker om de nacht door te slapen. Dit wordt ook bevestigd door Prof. Dr. med. Joachim Maurer in ons artikel: “Slaapstoornissen: Hoe alcohol de slaap in gevaar kan brengen”.
8. oefen de nekspieren niet te veel.
Het is moeilijk te geloven, maar het is waar: Wie zichzelf traint om een sterke nek te hebben door bodybuilding of gewichtheffen, kan daardoor zijn luchtwegen vernauwen. 40 procent van de bodybuilders hebben slaap apneu syndroom.
9. Slapen met de snurkspalk
“Bij bijzonder veel last kan een ‘snurkspalk’ (mandibulaire schuifspalk), die meestal door een tandarts wordt aangemeten, het snurken verlichten. Deze spalken werken door de onderkaak naar voren te trekken. en zo het keelgebied verbreden,” is een ander advies van de slaaparts, die ook weet: “Maar omdat ‘goedaardig’ snurken niet tot gezondheidsproblemen leidt, worden de kosten van de spalk niet door de ziektekostenverzekering vergoed.”
3 huismiddeltjes tegen snurken
Voor alle duidelijkheid: er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van huismiddeltjes. Tot nu toe heeft geen enkele studie kunnen aantonen dat huismiddeltjes echt werken tegen snurken.
- PepermuntoliePepermuntolie maakt de neus vrij en vergemakkelijkt het ademen. Wat zinvol is in het geval van een verkoudheid met een verstopte neus helpt anders misschien niet veel. Niettemin is het bewijs van de pudding in het eten en het kan geen kwaad dit huismiddeltje te proberen. Wrijf gewoon de pepermuntolie op de bovenlip onder de neus.
- Kamille en zeezout: Leg in een kom en giet er kokend water over (voorzichtig!). Laat enkele minuten trekken en houd dan het hoofd, bedekt met een handdoek, boven de kom en inhaleer de dampen gedurende tien minuten. Van dit huismiddeltje wordt ook gezegd dat het de neus en keel vrijmaakt, waardoor het gemakkelijker wordt om te ademen tijdens het slapen. Het is het beste om het vlak voor het slapen gaan te gebruiken.
- Gymnastiek: Een huismiddeltje (als je het al een huismiddeltje kunt noemen) dat daadwerkelijk kan helpen tegen snurken. Vooral als het snurken regelmatig voorkomt en zonder aanwijsbare oorzaak (verkoudheid, griep). U kunt uw keel en tong oefenen om te voorkomen dat de spieren te veel verslappen. Ons artikel “Train jezelf om te stoppen met snurken met deze 3 oefeningen” zal je helpen bij het trainen.
Laatste redmiddel: een operatie tegen snurken
Als uw snurken niet verbetert door veranderingen in uw levensstijl, kan een operatie een laatste redmiddel zijn om snurken tegen te gaan. Neusademhaling is de norm. Je ademt alleen door je mond omdat je neus geblokkeerd is. Dus als je mond open is, vernauwen je luchtwegopeningen in de keel.. Dit maakt het makkelijker voor de tong om achter in de keel te zuigen. Afhankelijk van het ziektebeeld worden in deze gevallen de adenoïden of de keelamandelen verwijderd, het gebogen neustussenschot rechtgezet, het zachte gehemelte verstrakt of de huig hervormd.
“Ik zou een chirurgische ingreep echter alleen aanraden bij bijzonder ernstig en lastig snurken. Het is belangrijk in gedachten te houden dat Operaties leiden meestal niet tot een blijvende verbetering een blijvende verbetering teweeg te brengen. Daarom moet je heel goed nadenken of je het risico wilt nemen van een operatie voor wat eigenlijk een ‘cosmetisch’ probleem is,” zegt Kathrin Frank, een arts, die ook zegt: “Misschien is de eenvoudigste maatregel om de slaapsituatie gelijk te trekken door aparte slaapkamers te hebben, zodat je de nachtrust van je partner niet verstoort, wat meestal het grootste probleem is.
Hulpmiddelen tegen snurken voor een rustiger slaap
Kinbanden, neuspleisters, vesten: Hoewel de meeste hulpmiddelen tegen snurken niet met succes worden bekroond, kunnen er in individuele gevallen uitzonderingen zijn. Wij presenteren verschillende hulpmiddelen die u op de een of andere manier kunnen helpen.. Bijvoorbeeld omdat ze snurken voorkomen, uw luchtwegen vrijhouden, of gewoon voorkomen dat uw tong in uw keel glijdt. U kunt uw arts vragen andere hulpmiddelen aan te bevelen.
1. Anti-snurk vesten of Anti-snurk rugzakken
Ze kunnen helpen tegen snurken door het op de rug liggen te voorkomen. In dit geval hebben mensen die in de zijligging in slaap vallen maar in de loop van de slaap ongemerkt overstappen op de rugligging, er het meeste baat bij.
2. Anti-snurk kinbandje
Kinbanden kunnen zorgen voor een ideale positionering van de onderkaak om snurken te voorkomen als u door uw neus ademt. U mag het kinbandje echter niet gebruiken als uw neus verstopt zit. U kunt het beste eerst verschillende kinbanden uitproberen om te zien welke het beste past.
3. Anti-snurk clips (Neus Strooier)
Waar kinbanden de mond afsluiten, kunnen anti-snurk klemmen de neusademhaling vergemakkelijken en mondademhaling voorkomen door de neusgaten te spreiden (vandaar neusspreider). Neusspreiders zijn er in verschillende maten. Nogmaals, u moet de neusspreider eerst proberen voordat u beslist.
4. Anti-snurk neuspleister
Nog een bewezen middel tegen snurken. Neuspleisters kunnen de neusholte wijder maken en u helpen gemakkelijker te ademen. Ook hier zijn er verschillende maten die u eerst moet uitproberen. Zowel neuslappen als neusspreiders kunnen worden gebruikt in combinatie met een kinriem.
Meer informatie hierover vindt u in dit artikel: Welke neuspleisters helpen tegen snurken?
5. Anti-snurk spalk
Een snurkspalk trekt de onderkaak naar voren, waardoor het gemakkelijker wordt om door de neus en mond te ademen. Zo’n spalk mag alleen ’s nachts worden gedragen om snurken tegen te gaan. Een snurkspalk is geen spalk die de houding van de onderkaak verbetert.
Slaapapneu: kijk uit voor snurken met adempauzes
“Als uw partner niet alleen snurkgeluiden van u hoort, maar ook… pauzes in de ademhalingAls u merkt dat er plotseling een stilte valt tussen het snurken door, moet u beslist een arts raadplegen. Hetzelfde geldt als niet alleen snurken, maar ook Slaperigheid overdag of andere klachten aanwezig zijn. Bovendien moet bij hoge bloeddruk of diabetes en snurken altijd een medisch onderzoek plaatsvinden om slaapapneu tijdig te herkennen en te behandelen.
Dr. Kathrin Frank is onder meer specialist in slaapgeneeskunde en hoofd van een slaaplaboratorium in Karlsruhe (www.schlaflabor-durlach.de).
Dit zal je ook interesseren:
Bron:
Techniker Krankenkasse Wat helpt tegen snurken?
Laatst bijgewerkt op 18.10. / Affiliate links / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API