Gezonde slaap
21 september
Je weet dit: Je wordt midden in de nacht wakker en zweet. Of andersom, je wordt wakker en bevriest, hoewel je nog steeds geknuffeld was toen je in slaap viel. Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens de slaap en is er een “normale lichaamstemperatuur”? Dit artikel verduidelijkt.

Veel mensen denken dat een normale lichaamstemperatuur een rigide waarde is die niet verandert. Dit is echter niet waar. Al was het maar omdat ons lichaam een kleine energiecentrale is die verbrandt constant energieom onze organen draaiende te houden. Zelfs tijdens de slaap verbranden we nog steeds ongeveer 60 calorieën per uur, afhankelijk van de lichaamsgrootte en het gewicht.
Ons brein heeft de meeste honger. Het heeft ook veel energie nodig tijdens de slaap, omdat het onze ervaringen van de dag in de REM-fase en anderszins verwerkt controleert ons lichaam tijdens de slaap. Wil je je eigen calorieverbruik berekenen tijdens de slaap? In ons artikel “Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?” vind je de formule.
Wat is onze normale lichaamstemperatuur?
In ons lichaam gebeuren veel processen tegelijkertijd. Onze hersenen moeten functioneren, de maag moet verteren en ons hart moet bloed door ons lichaam pompen. Om dit alles soepel te laten verlopen, is een bepaalde temperatuur nodig. Bij een persoon ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden.
Zelfs bij jonge kinderen en baby’s zijn de bovenstaande graden grotendeels een normale lichaamstemperatuur. Een uitzondering hierop zijn baby’s en baby’s, die ’s avonds een verhoogde lichaamstemperatuur hebben van maximaal 0,5 graden – je kunt hier dus spreken van een verhoogde temperatuur. Dit is echter niet ongewoon en gebeurt vaak.
Waar wordt de lichaamstemperatuur gecontroleerd?
Onze normale lichaamstemperatuur wordt gereguleerd in onze hersenen. Om precies te zijn in de hypothalamus. Net als een real-time temperatuurmeter vergelijkt het voortdurend de huidige lichaamstemperatuur met de set 37 graden om de normale lichaamstemperatuur te bereiken en regelt indien nodig.
Als de huidige temperatuur te hoog is, signaleert de hypothalamus ons lichaam om zweet te produceren. Als de temperatuur te laag is, stuurt het een signaal waardoor we beginnen te bevriezen, tegelijkertijd worden de interne warmteproducenten opgestart om een normale lichaamstemperatuur te bereiken. Trouwens: Een temperatuurstijging wordt hyperthermie genoemd, een temperatuurdaling wordt onderkoeling genoemd.
Hoe ontstaat hyperthermie?
Hyperthermie is niets meer dan koorts. En Koorts ontstaat wanneer ons lichaam gevaarlijke indringers probeert te doden. De meeste virussen en bacteriën sterven bij een temperatuur van 39 of 40 graden.
Helaas schaadt het lichaam zichzelf ook met de temperatuurstijging, daarom koorts niet langer dan drie tot vier dagen moet stoppen. Als u lange tijd last heeft van koorts, is dit het signaal dat uw lichaam de ziekte niet langer alleen aankan en moet u een arts raadplegen.
Hoe ontstaat onderkoeling?
Een te lage lichaamstemperatuur wordt uitsluitend veroorzaakt door onderkoeling. Dus als de normale lichaamstemperatuur daalt door een te lage buitentemperatuur en verkeerde of geen kleding. Er is geen ziekte die onderkoeling veroorzaakt. Twee leeftijdsgroepen worden echter vaak getroffen door onderkoeling.
- Bejaard
Ouderen hebben vaak last van beperkte mobiliteit. Door de lage beweging zijn ze gewend aan koelere temperaturen. Als gevolg hiervan hebben ze de neiging om koelere omgevingen langer te verdragen. Bovendien is er een verminderd subvetweefsel, dat onderkoeling bevordert. - Baby’s en peuters
Baby’s en peuters hebben ook een beperkte mobiliteit. Bovendien hebben ze een beperking van hun vermogen om te communiceren. Het warmteverlies wordt bovendien veroorzaakt door een verhoogde verhouding tussen het lichaamsoppervlak en het lichaamsgewicht. Bovendien blijven peuters en baby’s in het appartement meestal op de grond, waar deDit is de laagste temperatuur in de Europese Unie.
Wat is de normale lichaamstemperatuur tijdens de slaap?
Ons lichaam doorloopt in de loop van een dag verschillende stadia, waarbij ook onze normale lichaamstemperatuur fluctueert. Dit is de temperatuur in de ochtend met 36,5 graden meer kans om te worden gevonden aan de onderkant van de schaal van de normale waarde. In de loop van de ochtend stijgt het dan continu totdat het rond de Lunchtijd met 37,5 graden bereikte zijn hoogtepunt.
In de loop van de middag neemt de temperatuur dan weer af totdat het om 00.00 uur ’s nachts weer op 36,5 graden is aangekomen. Maar dat is niet alles. Sterker nog, de lichaamstemperatuur kan dan nog verder dalen totdat deze tussen 02:00 en 03:00 ’s nachts met 36 graden bereikte het laagste punt. Hier worden veel mensen wakker en bevriezen ze wanneer ze een slaapkamer hebben die te koud is of geen dikkere deken heeft.
Dit wordt vaak verward met het wolvenuur. Deze twee fenomenen hebben echter niets met elkaar te maken.
Waar komt de lage lichaamstemperatuur tijdens de slaap vandaan?
Dit is relatief goed te verklaren als men de verschillende slaapfasen van de mens kent. Onze slaap is verdeeld in vier fasen, die samen een slaapcyclus vormen: De in slaap vallen fase, de lichte slaap fase, de diepe slaap en de REM fase. Na één slaapcyclus worden we kort wakker (wat we ons meestal niet kunnen herinneren) en beginnen dan aan de volgende cyclus.
Terwijl ons lichaam in de eerste twee fasen van deze slaapcyclus nog op een laag vuur draait, wordt het in de laatste twee fasen vrijwel uitgeschakeld. Hierdoor daalt de normale lichaamstemperatuur weer.. Als we even wakker worden, zorgt de lage lichaamstemperatuur ervoor dat we bevriezen. In het verdere verloop gebeurt dit niet meer, omdat ons lichaam langzaam weer vanzelf opwarmt.
Wat kan ik doen tegen het ’s nachts bevriezen?
Als je regelmatig wakker wordt en bevriest, moet je iets doen, omdat het constante ongewenste wakker worden kan op de lange termijn leiden tot slaapstoornissen. Hier kunnen verschillende oplossingen helpen om de normale lichaamstemperatuur te handhaven. Maar je hoeft niet naar een dokter.
1. Een dikkere deken
Waarschijnlijk de meest logische oplossing. Als je regelmatig bevriest, neem dan een dikker dekbed. Er zijn tal van verschillende plafonds met heel verschillende voor- en nadelen. Onze vergelijkingstest “De beste dekbedden in vergelijking – voor een knuffelige nacht” kan u helpen met de enorme selectie.
2. Een hogere kamertemperatuur
Eigenlijk alleen een goed idee als je over het algemeen een koude slaapkamer hebt. De optimale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden.. De kamertemperatuur mag niet lager of hoger zijn. Als het te koud is, kan de lucht niet goed opwarmen en naast bevriezing dreigt vocht en dus schimmel in de slaapkamer. Een te hoge kamertemperatuur zorgt er echter voor dat je ’s nachts zweet en dit zorgt ook voor slecht slapen.
Kijk eens naar de huidige temperatuur in je slaapkamer. Als het 16 graden is, zet je de verwarming een beetje hoger en verhoog de kamertemperatuur met één tot twee graden. Vaak zijn deze kleine voorschriften voldoende om door de rustgevende slaap te slapen.
3. Een warmwaterkruik
Heb je een dikke deken, is de temperatuur in de slaapkamer ook hoog genoeg en wil je geen pyjama dragen? Dan helpen alleen de zware kanonnen. Koop een elektrische deken of warmwaterkruik. Je kunt ze dan onder je deken leggen om op te warmen. Maak je geen zorgen, goede warmwaterkruiken houden de warmte urenlang vast, dus je kunt er zeker van zijn dat je zelfs midden in de nacht wat warmte krijgt.
Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.
U zult ook geïnteresseerd zijn in:
Bronnen:
MSD Handleiding: Onderkoeling.
Children’s Health Info: Koorts bij baby’s en kinderen.
Gezondheidsinformatie: Hoe wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd en wat is koorts?