Weinig slaap in de adolescentie: deze ziekte bedreigt


Slaapproblemen
februari 7, 2023

Slaapstoornissen treffen ook steeds meer tieners en kinderen. Druk om te presteren op school en druk om zich te conformeren in de klas veroorzaken ook steeds meer stress. Maar weinig slaap in de adolescentie kan fatale gevolgen hebben, zoals een nieuwe studie aantoont.

Weinig slaap in de adolescentie: Jong meisje ligt in bed en is moe.
Weinig slaap in de adolescentie kan ernstige gevolgen hebben op volwassen leeftijd. Beeld: iStock/franz12

De druk op kinderen en jongeren in Duitsland neemt toe. Op school zijn ze een immense druk om te presteren Tegenover en buiten school worden veel tieners blootgesteld aan de valse schoonheidsidealen die door moderne media worden verspreid. De mentale en emotionele stress is enorm. Geen wonder dus dat weinig slaap in de adolescentie in veel gezinnen een echt probleem is geworden. Een Zweedse studie heeft nu echter een veel ernstiger waarschuwingssignaal ontdekt.

Weinig slaap in de adolescentie verhoogt het risico op multiple sclerose

Een grootschalig onderzoek van 2005 tot 2018 onderzocht nu bijna 2.100 mensen die lijden aan multiple sclerose zijn en bijna 3.200 gezonde vrijwilligers. De leeftijd van de onderzochten varieerde in beide groepen van 16 tot 70 jaar. Meerdere keren in de 13 jaar moesten de deelnemers aan het onderzoek een vragenlijst invullen over slaapgewoonten.

Bij de evaluatie van de vragenlijsten kon een correlatie worden uitgewerkt. De personen die tussen de 17 en 19 jaar hadden aangegeven minder dan zeven uur per nacht, had een 40 procent verhoogd risico op het ontwikkelen van multiple sclerose. Weinig slaap in de adolescentie had een direct effect op de neurologische ziekte in de studie.

Weinig slaap voorkomen in de adolescentie

Dit is niet de enige reden waarom het belangrijk is om weinig slaap in de adolescentie te voorkomen. Dit werkt op dezelfde manier bij kinderen en tieners als bij volwassenen. Bijvoorbeeld met een verbeterde slaaphygiëne of bepaalde avondroutines die het lichaam voorbereiden op de komende slaap.

Hulpmiddelen zoals lavendel of valeriaan supplementen kunnen ook helpen bij gebrek aan slaap. Verzwaarde dekens hebben zich ook bewezen bij slaapstoornissen. Naar de best beoordeelde verzwaarde dekens behoren tot de verzwaarde dekens van Cura van Zweden. U kunt hier meer over lezen in onze vergelijkingstest “De beste verzwaarde dekens in vergelijking”. Daar testen we de meest populaire verzwaarde dekens voor verschillende functies.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder andere productaanbevelingen. Bij het selecteren van producten zijn we vrij van de invloed van derden. Voor een bemiddeling via onze affiliate links ontvangen wij een commissie van de betreffende dienstverlener/online shop wanneer een aankoop of brokerage wordt gedaan, met behulp waarvan wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts