Welke slaaphouding helpt tegen buikpijn ’s nachts?


Slaapproblemen
29 november 2022

Buikpijn ’s nachts kan vele oorzaken hebben en de slaap aanzienlijk moeilijker maken. Afhankelijk van Slaaphouding Pijn kan echter worden verlicht of geïntensiveerd. We leggen uit hoe je moet slapen als je buikpijn hebt en geven tips om te helpen.

Als je buikpijn hebt, kan het erg moeilijk zijn om ’s nachts in slaap te komen. Foto: Pexels

Iedereen die ooit ’s nachts is geplaagd door buik- of maagpijn weet hoe moeilijk het kan zijn om in dergelijke situaties een rustgevende slaap te vinden. Dit belast niet alleen het lichaam, maar ook de psyche. Natuurlijk is de meest effectieve remedie voor nachtelijke maagpijn het behandelen van de onderliggende oorzaak. In veel gevallen kun je omgaan met een Warmwaterkruik en krampstillend Thee van anijs, venkel en karwij. Maar ook de perfecte Slaaphouding kan spijsverteringsproblemen en buikpijn verlichten.

Hoe ontstaat nachtelijke buikpijn?

De oorzaken van nachtelijke maagpijn zijn talrijk. De meest voorkomende triggers zijn te veel of te veel vetrijk voedsel voor het slapengaan, maar ook Alcohol, Rook, StressZeker Medicatie zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en cortison bevorderen buikpijn ’s nachts. Als de symptomen echter langer aanhouden, inflammatoire Ziekten van het maagdarmkanaal zoals gastritis, maagzweren, zure refluxsyndroom, galstenen, prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, voedselvergiftiging, pancreatitis, hepatitis en bepaalde kankers zitten erachter.

De beste slaaphouding voor buikpijn

Buikpijn die ’s nachts optreedt, is in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid. Tijdelijke klachten kunnen zelfs aanzienlijk worden verlicht met de juiste slaaphouding.

In plaats van ’s nachts urenlang onrustig te woelen en te draaien, probeer dan op de Links om te leggen. Trek je benen lichtjes naar je buik en leg een kussen tussen je benen. De Slaap aan de zijkant ondersteunt de spijsvertering en gereduceerd Maagpijn en Maagzuur. Dit komt omdat de linker maag en alvleesklier niet in deze positie worden geperst of samengedrukt, waardoor de productie van enzymen wordt bevorderd.  Bovendien kunnen afvalproducten en voedsel gemakkelijker van de kleine naar de dalende dikke darm worden getransporteerd.

Degenen die aan de linkerkant slapen, kunnen ook brandend maagzuur verminderen, omdat de maagopening naar boven wijst en de maagsappen op de onderkant van de maag rusten. Dit vermindert het risico dat maagsappen terug in de slokdarm terechtkomen en onaangenaam brandend maagzuur veroorzaken.

Hoe de darm onze slaap ondersteunt en waarom slechte slaap onze spijsvertering beïnvloedt, leert u in ons artikel Gezonde darm: zo belangrijk is het voor een goede slaap.

Wat helpt tegen buikpijn en buikkrampen?

Nachtelijke buikpijn kan verschillende oorzaken hebben en kan zich manifesteren door pijn in de onder- of bovenbuik. In de meeste gevallen zit er echter geen ernstige ziekte achter en kunnen de symptomen thuis worden behandeld zonder eerst een arts te raadplegen. Naast de hierboven beschreven slaaphouding zijn er ook tal van natuurlijke huismiddeltjes die maag- en darmklachten zachtjes kunnen verlichten:

Huismiddeltjes voor buikpijn

 • Breng pepermunt of eucalyptus etherische olie aan op de buik
 • Eet gember of drink het als thee
 • Drink warm citroenwater
 • Warmwaterkruik
 • Drink venkel, kamille, anijs of muntthee
 • Een zachte buikmassage
 • Kruidengeneesmiddelen
 • Neem een warm bad
 • Meng een eetlepel appelciderazijn met een kopje water en een lepel honing en drink
 • Vermijd alcohol, koffie en sigaretten

Wanneer moet ik naar de dokter?

Buikpijn is niet altijd een teken dat je naar een dokter moet. Als u echter last heeft van regelmatige maagpijn en de symptomen ’s ochtends niet beter worden, moet u zeker raadpleeg een specialist of huisarts. Als de symptomen tegelijkertijd met de volgende symptomen optreden, kan er ook een ernstiger ziekte achter zitten en moet de getroffen persoon onmiddellijk contact opnemen met een arts.

 • Plotselinge of ernstige buikpijn die het moeilijk maakt om normale activiteiten uit te voeren
 • Tekenen van gastro-intestinale bloedingen (bloed braken, bloed in de ontlasting)
 • Bloedarmoede door ijzertekort
 • Anorexie
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Moeilijk of pijnlijk slikken
 • Aanhoudend braken
 • Nachtelijke diarree die je uit je slaap houdt

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Bronn

University of Nebraska Medical Center: 4 huismiddeltjes voor maagklachten (plus 6 dingen om te vermijden)
St John &St Elizabeth Hospital: Huismiddeltjes voor maagpijn en wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan
Ondersteuning voor slokdarm- en maagkanker: de beste kant om op te slapen voor de spijsvertering en andere voordelen

Recent Posts