Welke sport helpt het beste bij slaapstoornissen?


Slaap Nieuws
maart 31,

Het is geen geheim dat lichaamsbeweging je helpt om langer, rustgevend en dieper te slapen. Maar is het ene type beweging beter dan het andere als het gaat om slaap? We verduidelijken.

Volgens een studie kan krachttraining je helpen om meer en beter te slapen. Afbeelding:iStock

Het verband tussen lichaamsbeweging en slaap is de afgelopen jaren uitgebreid bestudeerd. Talrijke studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging het immuunsysteem stimuleert, de stemming verbetert en slaapgerelateerde problemen en stress kan verlichten. Onderzoekers van de Iowa State University hebben nu de verbanden tussen lichaamsbeweging, slaap en cardiovasculaire gezondheid onderzocht. Het doel was om erachter te komen welke sport slaap beter maakt bij slaapstoornissen en kan bijdragen aan voldoende herstel.

Studie met meer dan 400 deelnemers

In de studie verdeelden de wetenschappers willekeurig meer dan 400 zwaarlijvige mensen die zich bezighielden met sedentair werk, een hogere bloeddruk en terugkerende slaapstoornissen in vier groepen hadden. De eerste groep deed niet aan sport, de tweede duurtraining zoals hardlopen of fietsen, de derde voltooide krachttraining en de vierde combineerde duur- en krachttraining. De krachtoefeningen omvatten bijvoorbeeld been-, buik-, schouder- en borstpers, pulldown, beenstrek en oefeningen voor het strekken van de onderrug. Tijdens de eenjarige studie voltooiden de groepen drie keer per week trainingssessies van 60 minuten. Ze gaven informatie over hun slaapkwaliteit, slaapduur, in slaap vallen en nachtelijke rusteloosheid.

Elke beweging is belangrijk voor de slaaphygiëne

Aan het einde van de studie bleek dat de deelnemers aan de krachttraining gemiddeld 40 minuten langer per nacht sliepen, terwijl de slaapduur van de groep met aërobe oefening met 23 minuten toenam. De gecombineerde trainingsgroep ondervond iets minder significante verandering, met een toename van 18 minuten in de slaapduur. Daarnaast werd de slaaptijd van de krachttrainingsgroep met een goede drie minuten verkort. Vreemd genoeg verbeterde ook de slaapkwaliteit van de controlegroep, die niet trainde.

Krachttraining verlengt de slaap

De reden voor de verbetering van de slaaphygiëne zijn de kleine spierscheurtjes die optreden tijdens krachttraining. Deze verwondingen hebben tijd nodig om te genezen en vereisen meer slaap, volgens de onderzoeksleider. De sterke stimulus die tijdens krachttraining wordt gecreëerd, stuurt een sterker signaal naar de hersenen dat de persoon meer en diepere slaap nodig heeft dan iemand die matige duurtraining doet.

Resultaat: Hoewel zowel duur- als krachttraining belangrijk zijn voor de algehele slaaphygiëne, suggereren de resultaten dat met name krachttraining het beste werkt tegen slaapstoornissen.

In sommige gevallen kan lichaamsbeweging de slaap echter moeilijk maken. Wanneer dit het geval is, kunt u hier achterhalen.

Bronnen: news.iastate.edu

Recent Posts