Winterbeddengoed: wat is het beste?


Koopadvies
18 oktober 2022

Als de nachten langer en kouder worden, houden velen zich graag warm. Maar winterbeddengoed kan soms te warm voor je zijn. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van winters beddengoed.

Winter beddengoed op een bed in een witte slaapkamer.
Winterbeddengoed moet u behaaglijk en warm houden, maar wel ademend. Afbeelding: iStock/KhongkitWiriyachan

In de slaapkamer, weg van het winterse beddengoed, moet een geheel eigen temperatuur heersen. Het mag in het beste geval niet te warm, maar ook niet te koud zijn.. Bij een te warme temperatuur bestaat het risico op slaapstoornissen en een slechte slaapkwaliteit. Als het te koud is, moet je vrezen voor schimmel in de slaapkamer.

Daarom moet in de slaapkamer de optimale slaaptemperatuur worden aangehouden. Het is niet zo koud dat je moet vrezen voor schimmel, maar ook niet zo warm dat je door de warmte niet meer kunt slapen. Hier komt het juiste winterbeddengoed om de hoek kijken. Het is dik genoeg om je lekker warm te houden bij lagere temperaturen en ademend genoeg om niet te gaan zweten. De ideale slaaptemperatuur ligt trouwens tussen 16 en 19 graden.

Hoe beïnvloedt beddengoed de slaap?

Ja, beddengoed kan ook je slaap beïnvloeden. Het is belangrijk dat het dekbedovertrek zacht en soepel is tegen de huid en zorgt voor een goede vochtuitwisseling. Het lichaam zweet tijdens de slaap ongeveer een halve liter water die door het dekbedovertrek wordt geabsorbeerd en weer in de lucht terechtkomt. Als het materiaal van de tijk te dicht geweven is of van synthetische vezels van lage kwaliteit, word je ’s nachts vaak drijfnat van het zweet wakker en voelt het dekbed vochtig aan.

Te dun beddengoed is op zijn beurt vaak ademend, maar laat ook warmte door. Daardoor krijg je het ’s nachts koud. In beide gevallen lijdt uw nachtrust onder het verkeerde beddengoed. In feite veroorzaakt het verkeerde beddengoed in veel gevallen slaapproblemen.

Welk beddengoed is het beste in de winter?

Voor het dekbedovertrek in zomer en winter moet een ademend materiaal worden gekozen. In de zomer worden vooral verkoelende katoenen en linnen stoffen gekocht. Vooral Linnen neemt veel vocht op en geeft het sneller af aan het milieu dan katoen. Dit creëert een soort aircosysteem zodat de slaper ’s nachts in het warme seizoen minder zweet.

Door deze natuurlijke vochtbalans wordt linnen beddengoed ook aanbevolen als winterbed, omdat het lichaam dan koelt niet af door vocht. Linnen is ook duurzaam, remt de vorming van bacteriën en kan worden gewassen op het kookwasprogramma.

Wat is het beste winter beddengoed?

Wie ’s winters liever onder behaaglijk beddengoed slaapt, gebruikt bever, flanel of fleece.

Beaver beddengoed is gemaakt van geborsteld katoen. Dit zorgt voor de zachte aanraking en het behaaglijke gevoel op de huid. Je bent snel warm onder het dekbed en kunt ontspannen slapen. Ook het flanellen beddengoed heeft soortgelijke eigenschappen. Hier is het materiaal ook licht geruwd. In tegenstelling tot de beverstof is flanel fijner geweven en lichter. Beide stoffen zijn zeer geschikt als winterbed en zorgen voor een warme, behaaglijke nachtrust.

Sinds enige tijd wordt fleece ook gebruikt voor het maken van beddengoed. Deze veloursstof is meestal gemaakt van polyester – er zijn ook Gemengde stoffen met katoengehalte. Het pluche beddengoed is warm in de winter, ademend en voelt bijzonder behaaglijk aan op de huid. Fleece beddengoed is ademend, knuffelbaar, warm en gemakkelijk te onderhouden.

Katoenen beddengoed

Katoenen beddengoed werkt ook verkoelend bij warme temperaturen. Het linnen is ademend en geeft vocht onmiddellijk weer af aan de omgeving. Katoen schept in bed een aangenaam klimaat en is bijzonder geschikt voor het overgangsseizoen in de lente en de herfst.

Maar katoen is ook geschikt als winterbedlinnen, omdat het – in goede kwaliteit – ook heerlijk aangenaam is voor de huid en een soepel gevoel achterlaat. Bovendien is katoen zeer gemakkelijk te onderhouden en kan ook op hogere temperaturen gewassen worden.

Suggesties voor winter beddengoed

Conclusie: Katoen, linnen, fleece, flanel of bever – er is geen duidelijke aanbeveling. Kies het beddengoed waar u zich het meest comfortabel bij voelt en waar u niet van gaat zweten. In het volgende hebben wij enkele suggesties van bijzonder goed beoordeeld beddengoed voor de winter samengesteld.

1. pure shores® linnen beddengoed

Hoge kwaliteit Frans Linnen beddengoed garandeert door zijn goede eigenschappen een optimale slaapervaring. Meer dan 80 procent van de klanten is zeer tevreden.

Aanbod

pure shores® linnen beddengoed 135 x 200 - 100%...

pure shores® linnen beddengoed 135 x 200 – 100%…

  • 😴 OPTIMALE SLAAP – Creëer een perfecte slaapervaring met ons 100% zuivere linnen beddengoed….
  • EASY TO CARE FOR & Durable – Ons “Stone-washed” linnen beddengoed is bijzonder duurzaam en…

2e Bierbaum Bever Beddengoed

Bever beddengoed kan tot een kwart van zijn eigen gewicht in vocht absorberendie het onmiddellijk weer afgeeft aan de omgeving zodat de slaper droog blijft. Bever beddengoed is gemakkelijk te onderhouden en slijtvast.

3. Erwin Müller flanellen beddengoed

Flanellen beddengoed is gemaakt van katoen en heeft even goede eigenschappen als bever. Flanel is echter lichter en fijner geweven. Meer dan 80 procent van de kopers is overtuigd van dit beddengoed.

Erwin Müller warm beddengoed flanel kleurrijk geweven...

Erwin Müller warm beddengoed flanel kleurrijk geweven…

  • ✅ Het Erwin Müller beddengoed van flanel in klassiek ruitdesign straalt aangename gezelligheid uit….
  • ✅ Fluweelzacht, huidvriendelijk en ademend, verwent u met een heerlijk warm huidgevoel en begeleidt u…

4e Protex Fleece beddengoed

Microvezel fleece is vriendelijk voor de huid, ademend en bijzonder zacht. Vocht wordt goed afgevoerd, de huid van de slaper blijft aangenaam droog.

5. bedsure katoenen beddengoed

Katoen is niet alleen ademend en aangenaam voor de huid, het is vooral zeer slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Het belangrijkste van katoen is dat het Oeko-Tex gecertificeerd is. Dit label staat garant voor biologisch katoen van hoge kwaliteit.

Bedsure Beddengoed 135x200 4 Stuks Katoen -...

Bedsure Beddengoed 135×200 4 Stuks Katoen -…

  • Hoogwaardig materiaal: Ons beddengoed 135×200 4 stuks (2 dekbedovertrekken+2 kussenslopen) is gemaakt van 100%…
  • Elegant design: Ons bedlinnen 4-delig katoen past met zijn eenvoudige design in elke interieurstijl….

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Laatst bijgewerkt op 18.10.2022 / Affiliate links / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Bij de selectie van producten zijn wij vrij van de invloed van derden. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts