Wintermoeheid: Moet ik in de winter eerder naar bed?


Slaap Nieuws
15 november 2022

In de winter willen velen zich gewoon onder de deken verstoppen en de hele dag slapen. Wat is er aan de hand met wintermoeheid? Moeten we in de winter wel meer slapen? We vertellen je waarom je je vaak moe voelt in de winter.

Jonge vrouw ligt op de bank met wintermoeheid.
Is het mogelijk om wintermoeheid tegen te gaan met een vroegere bedtijd? Beeld: iStock/franz12

Beren slapen de winter door, egels ook. En de slaapmuis dankt zijn naam ook aan de lange winterslaap. Wij mensen overwinteren niet, maar wintermoeheid is voor velen absoluut reëel. Is het daarom belangrijk dat ons lichaam eerder naar bed gaat? In dit artikel leggen we uit wat er in de winter in ons lichaam gebeurt en of het zinvol is om eerder naar bed te gaan.

Trouwens: Eekhoorns overwinteren niet, ze overwinteren. Ze staan elke dag op en gaan op zoek naar hun gevestigde voedselkampen.

Waarom heb ik last van wintermoeheid?

Ons hele leven wordt in het geheim bepaald door het slaap-waakritme – het zogenaamde circadiane ritme. Het is de niet-erkende gangmaker van ons dagelijks leven. Het raakt in de war als we naar andere tijdzones reizen en we last hebben van een jetlag. Zelfs met de tijdsverandering, die twee keer per jaar optreedt, hebben gevoelige mensen last van slaapproblemen. Het is als een mini-jetlag.

De reden hiervoor is de verhoogde afgifte van melatonine. Net zoals het slaap-waakritme onze pacemaker is, het slaaphormoon reguleert dit ritme. Melatonine komt altijd vrij als het donker wordt, dus ons lichaam weet wanneer het tijd is om naar bed te gaan. De productie wordt bij het eerste daglicht weer stilgelegd. In de winter – een tijd waarin het over het algemeen donkerder is – komt ons slaaphormoon ook veel langer vrij, wat leidt tot de bekende wintermoeheid.

Moet ik in de winter eerder naar bed?

Als vermoeidheid je grijpt en je wilt eerder dan de zomer naar bed, laat je dan door niemand tegenhouden. Het is belangrijk om naar zijn slaap-waakritme te luisteren, want als hij in de war raakt, dreigen slaapstoornissen en slaapproblemen.

Heb je echter geen last van wintermoeheid of word je niet eerder moe, dan hoef je niet eerder dan normaal naar bed. Het heeft geen zin om jezelf te dwingen om te slapen. Het enige wat je ermee bereikt is dat je in bed rondrolt en niet kunt slapen. Hoewel er tal van trucs zijn die je kunt gebruiken om vermoeidheid te forceren, zoals speciale thee of andere huismiddeltjes om in slaap te vallen, hoef je niets te veranderen zolang je geen slaapproblemen hebt.

Wintermoeheid is niet te verwarren met winterdepressie. Winterdepressie is een ernstige ziekte en moet zo snel mogelijk door een arts worden onderzocht.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts