Wolf uur: Dat is waarom je wakker wordt om 2 uur ’s nachts.


Slaap Nieuws
12 oktober

Word je vaak wakker tussen twee en drie uur ’s nachts? Dit fenomeen heet het wolf uur en je bent niet alleen. Het treft vooral oudere mensen. We leggen uit waar wolf uur vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Jonge vrouw wakker liggend in bed op wolf uur.
Het wolf uur zorgt voor menig slapeloos uur. Afbeelding: iStock/jhorrocks

s Nachts wakker worden is eigenlijk niets ongewoons. We worden allemaal vaak wakker gedurende de nachtmaar we herinneren ons ze niet. De situatie is anders in het wolf uur. Wie tussen twee en drie uur ’s nachts wakker wordt, begint snel na te denken – en heeft dan moeite om weer in slaap te komen.

Wat is het wolvenuur en waarom heet het zo?

Het wolf uur verwijst naar een fenomeen dat een periode tussen twee en drie uur ’s nachts beslaat waarin sommige mensen af en toe of regelmatig wakker worden. Hoewel de meeste mensen even wakker worden, gaan ze snel weer slapen. Sommige mensen hebben echter problemen om weer in slaap te vallen als ze eenmaal wakker zijn.

Wetenschappers geloven dat de term “wolvenuur” – ook wel het “uur van de wolf” genoemd – uit de oudheid stamt en de tijd in de nacht beschrijft waarin iedereen sliep en alleen de wolven wakker waren. Deze theorie is echter niet echt bewezen.

Waarom tussen twee en drie uur ’s nachts?

Het feit dat we wakker worden en op zo’n laat tijdstip beginnen na te denken heeft verschillende redenen.

  1. Ons slaapritme heeft dan meestal de “eerste bocht” genomen. Dat wil zeggen, heb je alle slaapfasen doorlopen en begint je lichaam aan een nieuwe cyclus.. Tussen de twee cycli word je even wakker, maar daar merk je meestal niets van. Trouwens: Als je meer wilt weten over je slaapritme, lees dan onze encyclopedie-item over chronotypes.
  2. Je hormonen zijn uit balans. Tussen twee en drie uur ’s nachts, ons slaaphormoon Melatonine staat op volle toeren. Tegelijkertijd, het feel-good hormoon… Serotonine is op een historisch dieptepunt. Bovendien is het effect van het antistresshormoon Cortisol vrijwel tot nul. Vanwege deze Onbalans van de hormonenAls je hormonen uit balans zijn, open je ’s nachts meestal je ogen met een troebele stemming en begin je te piekeren.
  3. Een andere reden voor het wolvenuur zou de bifasische slaap kan zijn. Sommige onderzoekers veronderstellen dat we vroeger in twee fasen sliepen. Volgens deze eerste fase van de slaap van negen uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts en de tweede fase van de vroege ochtenduren tot zonsopgang. Pas met het begin van de industrialisatie veranderde ons slaappatroon. Er is echter nog geen bewijs voor deze theorie. Als u meer wilt weten over de slaappatronen van onze voorouders, lees dan ons artikel: “Bifasische slaap: natuurlijk of achterhaald?

Wat te doen aan het wolvenuur?

Wakker zijn tijdens het wolvenuur en piekeren over je problemen (problemen die er de volgende dag waarschijnlijk niet zo luguber uitzien) is echt geen leuke bezigheid. Gelukkig zijn er een paar trucs die je kunt gebruiken om snel weer in slaap te komen:

  • Kijk niet naar de klok.De eerste stap na het ontwaken kan de meest fatale zijn. Want nu ga je nadenken over hoeveel slaap je nog hebt voor je moet opstaan. Meestal is dit precies waar de mentale draaimolen begint.
  • Sta even op: Ook al is het midden in de nacht, strek de benen, ga naar het toilet en laat vooral het bed afkoelen. Vaak kan kort opstaan in een oogwenk je heel snel weer in slaap brengen als je weer gaat liggen. Opstaan hoeft niet lang te duren. Een paar minuten zijn genoeg om je lichaam uit te schakelen.
  • Krijg je extra dosis serotonine en cortisol: Melatonine is op zijn hoogtepunt, serotonine en cortisol op nul? Haal dan een hormoonversterker. Bijvoorbeeld met een glas warme melk met honing. De warme gedachten tijdens het drinken laten je lichaam veel van de feel-good hormoon worden vrijgelaten. Dit brengt serotonine, cortisol en melatonine weer in balans. En je kunt beter slapen.
  • Je gedachten afleiden: Als je al wakker ligt: Luister naar een podcast of een luisterboek. Je kunt ze ’s nachts in bed opstarten en hoeft het licht niet aan te doen. De verhalen kunnen je gedachten afleiden en je zult weer in slaap vallen.
  • Kalmeer je ademhalingEr is een eenvoudige truc die je kunt doen om jezelf ’s nachts te kalmeren. Met de zogenaamde “Box Breathing“. Adem vier seconden in, houd je adem zeven seconden vast en adem dan acht seconden uit. Hierdoor vertraagt je hartslag en val je snel weer in slaap. Wil je meer weten? Lees dan ons artikel: “Snel in slaap in 60 seconden”.
  • Verfris de slaapkamer met geurenJa, kamergeuren kunnen ook helpen om in slaap te vallen. Als je ’s nachts wakker wordt en dan wakker ligt, doe dan wat lavendelolie in een diffuser of op een geursteen. Lavendel kalmeert de zenuwen en helpt je beter te slapen. Zie ons artikel voor meer kamergeuren die u helpen beter te slapen.
  • Doe het licht aan en leesAls niets anders echt helpt en je ligt ’s nachts wakker, doe dan het nachtlampje aan en lees. s Nachts lezen maakt je snel weer moe, zodat je snel in slaap valt. Maar pas op: het boek moet niet te spannend zijn, anders raak je te onrustig en dan val je eigenlijk niet meer in slaap.

Hoe zit het met de Chinese orgelklok?

Velen denken dat het wolvenuur verband houdt met de Chinese orgelklok. Met de orgelklok verschillende tijden naar verschillende organen toegewezen aan verschillende organen (vandaar de naam orgelklok). De theorie is dat als je om twee uur ’s nachts wakker wordt, je volgens de orgaanklok waarschijnlijk leverklachten hebt.

Deze bewering van de voorstanders van de orgaanklok is echter nauwelijks houdbaar, omdat mensen met een leverziekte bijna altijd andere symptomen vertonen. Degenen die “slechts” wakker worden tussen twee en drie uur ’s nachts, maar verder geen klachten (zoals verkleurde urine of verlies van eetlust) hoeven nauwelijks bang te zijn voor een probleem met de lever.

Slapeloos op wolf uur? Hoe het te voorkomen

Iedereen wordt wel eens wakker op het uur van de wolf. Maar als je ’s nachts regelmatig wakker wordt, moet je er iets aan doen. Maak je geen zorgen, hier zijn een paar tips over hoe je weer door kunt slapen.

  1. Regelmatig bewegen. Dit is goed voor je lichaam. Het licht dat je op dat moment binnenkrijgt, helpt je ook en laat je ’s nachts beter slapen.
  2. Houd de slaapkamer op een temperatuur tussen 16 en 19 graden.. Slaaponderzoekers ontdekten dat dit voor ons de optimale slaaptemperatuur is.
  3. Maak voor het slapen gaan een to-do lijst voor de komende dagen.. Dit zal u helpen uw gedachten te ordenen en zal u ’s nachts niet uit uw slaap houden als u op het uur van de wolf wakker wordt.
  4. Drink geen alcohol voor het slapen gaan. Zelfs in kleine hoeveelheden voorkomt alcohol dat u diep slaapt en wordt u sneller wakker. Ons artikel “Slaapstoornis: hoe alcohol uw slaap in gevaar kan brengen” geeft meer redenen tegen alcohol.
  5. Ga op gezette tijden naar bed. Ons lichaam houdt van routines. Een vast tijdstip of tijd van de dag om naar bed te gaan helpt je om beter en gezonder te slapen. Bijvoorbeeld omdat ons lichaam vooraf melatonine begint af te geven. Ons artikel over slaaphygiƫne geeft u meer tips voor een rustige en rustgevende slaap.
  6. Koop een verzwaarde deken. Het ondersteunt uw slaap door u een goed en ontspannen gevoel te geven. Dit verhoogt zowel melatonine als serotonine in het lichaam. De hormonen zijn beter in balans. Dit kan voorkomen dat je op het uur van de wolf wakker wordt. Wil je meer weten over deze speciale dekens? Ons artikel: “De beste verzwaarde dekens in vergelijking” legt precies uit hoe verzwaarde dekens werken en geeft je waardevolle tips over waar je op moet letten als je ze koopt.
  7. Schrijf een slaapdagboek. In een slaapdagboek kun je voor je naar bed gaat alle zorgen en angsten opschrijven die je wakker en nerveus houden. Door te schrijven reken je af met je gedachten en angsten voordat je gaat slapen en neem je ze niet mee naar bed.
  8. Eet niet te vet. Zwaar en vet voedsel belast de maag en darmen, vooral ’s nachts. Dat komt omdat ze eigenlijk willen herstellen, maar nu hebben ze te veel te maken met de spijsvertering. Dit maakt het niet alleen moeilijk om in slaap te vallen, maar ook om de nacht door te slapen.

Al deze tips en trucs zijn geen vervanging voor een dokterAls u lijdt aan ernstige slaapstoornissen (slapeloosheid). Als u ’s nachts regelmatig slaapproblemen heeft, heeft u dringend medische hulp nodig. Slapeloosheid is wanneer je minstens drie keer per week gedurende minstens drie weken ’s nachts moeilijk of niet slaapt.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Kort en krachtig

Wat is het Wolf uur?

Dit verschijnsel doet zich voor wanneer sommige mensen af en toe of regelmatig tussen twee en drie uur ’s nachts wakker worden. Ze kunnen daarna lang wakker liggen en moeite hebben om in slaap te vallen.

Waarom tussen twee en drie uur ’s nachts?

Slaaponderzoekers interpreteren het zo: rond deze tijd heeft ons slaapritme zijn eerste wending genomen. Dan worden bijna alle mensen even wakker. Als men echter aan het uur van de wolf lijdt, kan men niet meer in slaap vallen. Dit komt ook door de onbalans van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine.

Wat doen we met het Uur van de Wolf?

Als u ’s nachts wakker ligt tijdens het wolvenuur en snel weer in slaap wilt komen, kunnen de volgende tips helpen: Kijk niet op de klok, sta even op, leid jezelf af of drink een slaapthee.

Slapeloos? Zo voorkom je het uur van de wolf

Er zijn een paar trucjes om je te helpen de nacht door te slapen en niet meer wakker te liggen. Lichaamsbeweging, een gezond dieet, de juiste slaaptemperatuur, een slaapdagboek, regelmatige bedtijden of een verzwaarde deken kunnen helpen.

Wat is de Chinese Orgelklok?

In de Chinese orgaanklok worden verschillende organen toegewezen. Volgens deze orgaanklok hebben mensen die tussen twee en drie uur ’s nachts wakker worden, onopgemerkte leverproblemen. De betekenis van de Chinese orgelklok is echter niet bewezen.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts