Word zachtjes wakker: Voor wie is een daglichtwekker de moeite waard?


Gezonde slaap
januari 24, 2023

Daglichtwekkers simuleren een zonsopgang en laten de slapers bijzonder zachtjes wakker worden. Maar dit type wekker is niet voor iedereen geschikt. In ons artikel staat wie een daglichtwekker mag gebruiken en of je tot deze groep mensen behoort.

Word zachtjes wakker: een vrouw zet een daglichtwekker uit.
Voor sommige mensen is een daglichtwekker bijzonder handig. Beeld: iStock/David-Prado

Iedereen wil zachtjes wakker worden. Toch gebruiken de meeste mensen hun smartphone als wekker en dus waarschijnlijk elke beltoon die hen onder druk zet en maakt je dus weer moe voordat je opstaat. Je kunt niet geloven wat je leest? Bekijk dan ons artikel: “Studie: Deze 4 wake-up geluiden maken je vermoeider”.

Via een daglichtwekker kan het echter echt werken met het zachtjes wakker worden. Hij simuleert een zonsopgang en wordt helderder en helderder gedurende een bepaalde periode. Hierdoor komt het hormoon cortisol, dat belangrijk is voor het wakker worden, slechts geleidelijk vrij. Dat brengt ons bij het onderwerp.

Zachtjes wakker worden: Wie heeft er baat bij een daglichtwekker?

Voor sommige mensen is de vorm van zachtjes wakker worden niets. Je hebt de spreekwoordelijke “schop in de kont” nodig om ’s ochtends uit bed te komen. Bent u gezond en sterk, spreekt niets tegen, ook al kunnen vervelende alarmgeluiden de ochtend al tot een stresstest maken. Er zijn echter mensen die hun toevlucht moeten nemen tot een daglichtwekker. Deze omvatten:

Mensen met hart- en vaatziekten

Heb je last van hoge bloeddruk of een zwak hart? Of misschien heb je zelfs een hartaanval gehad? Dan is er een Daglichtwekker de betere keuze voor jou, omdat het stresshormoon langzaam wordt vrijgegeven. En dat belast het hart minder.

Mensen in ploegendienst

Wie in ploegendienst werkt, moet op de meest onmogelijke momenten opstaan. Soms kan dit erg vermoeiend en stressvol zijn. Dit maakt het des te belangrijker om zachtjes wakker te kunnen worden. Als u ’s avonds of ‘ s nachts moet opstaan, kan een daglichtwekker uw lichaam helpen Productie van het slaaphormoon melatonine beter om te stoppen Want zolang het buiten donker is, maakt ons lichaam melatonine aan. Een daglichtwekker kan ervoor zorgen dat het voor jou niet zo moeilijk is om op te staan.

Trouwens: Wist je dat 90 procent van alle ploegarbeiders op een bepaald moment in haar carrière last heeft van slapeloosheid? Als het langer voorkomt, wordt het ploegenarbeiderssyndroom genoemd.

Houd er echter rekening mee dat met een daglichtwekker de hele kamer op een gegeven moment wordt overspoeld met licht. Je partner moet dus ofwel goed slapen, slapen met een slaapmasker of in een andere kamer slapen.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts