Zijden kussens: de edele hoezen zijn zo goed


Koopadvies
14 oktober 2022

Ja, een zijden kussen is iets duurder, maar het is het waard! Hier zijn vier redenen waarom we allemaal een zijden kussensloop zouden moeten gebruiken.

Jonge vrouw slapend op een zijden kussen.
Een zijden kussen is de perfecte metgezel voor de nacht. Afbeelding: iStock/LdF

Ooit gedacht aan het gebruik van een zijden kussen voor de nacht? Nee? Maar dat is jammer, want een zijden kussensloop heeft vele voordelen en per slot van rekening ligt je hoofd minstens zes (maar meestal meer) uur per nacht op een kussen.. Tijd om aan de kussensloop te denken, niet?

Wat is zijde?

Zijde is een natuurlijke eiwitvezel en wordt verkregen uit de cocons van insecten. De meeste zijde is afkomstig van de zijderups (kortweg zijderups). Maar ook honingbijen, hommels, wevermieren en andere insecten produceren de zijdeachtige stof voor hun nesten of cocons. Zijde staat bekend om haar natuurlijke glanshun Absorptie en hun temperatuur balancerend effectdie zorgt voor het ideale gevoelsklimaat op de huid.

Zijde wordt al duizenden jaren beschouwd als een luxe stof en zou een van de sterkste natuurlijke vezels zijn. Bovendien wordt zijde biologisch afgebroken en gebruikt minder water, chemicaliën en energie dan veel andere vezels. Zijden stoffen behoren tot de populairste stoffen van allemaal en een zijden overtrek is voor velen het summum.

Wat maakt zijde zo speciaal?

Zijde is niet alleen geschikt als kussensloop voor zijden kussens. De stof is ook iets heel bijzonders in het algemeen. Maar waarom eigenlijk? Ten eerste omdat zijde (in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen) van nature hypoallergeen en afstotend is. tegen schimmels, mijten en bacteriën.. Dus allergiepatiënten kunnen zich hier al op verheugen.

Maar er is nog een ander uniek effect van zijde, want een zijden hoes op het kussen houdt je warm in de winter en heeft een verkoelend effect in de zomer. Hoe kan dat nou? Door het zogenaamde capillaire effect. Zijde is eigenlijk een slechte warmtegeleider, daarom is het zo warm in de winter. Kleine gaatjes in de stof zorgen echter voor het capillaire effect in de zomer wanneer er vocht aanwezig is, waardoor de warmte gemakkelijk kan ontsnappen en de stof aangenaam koel aanvoelt.

P.S. Wist je dat zijden stoffen nauwelijks kreuken? Dit effect is te danken aan het absoluut gladde oppervlak van zijde. Het laat niets plooien of rimpelen.. Je moet dus flink knijpen in zijden stoffen om kreukels te krijgen.

Excursus: Het capillaire effect

Het capillaire effect (capillariteit) heeft betrekking op het gedrag van vloeistoffen in kleine ruimten (haarvaten) zoals smalle buizen, spleten of holtes om naar boven te gaan. Als je bijvoorbeeld een rietje in een glas water doopt, stijgt het water in het rietje tegen de zwaartekracht in omhoog. Het effect ontstaat door de oppervlaktespanning van de vloeistof aan de ene kant en de interfaciale spanning van vloeistoffen op vaste oppervlakken.

4 redenen voor een zijden kussen

1. het is goed voor het haar

Een zijden kussen is goed voor het haar want het geeft ze essentiële minder vocht dan bijvoorbeeld katoen of een synthetische stof. Dit voorkomt haarbreuk. Over haarbreuk gesproken, het gladde oppervlak van het zijden kussensloop voorkomt ook dat uw haar breekt. worden warrig en geknoopt. Natuurlijk zal je haar ’s ochtends niet perfect liggen, maar het zal in ieder geval makkelijker te stylen zijn!

Overigens: hoe dunner je haar is, hoe meer het profiteert van zijdeachtige stoffen. Want dun haar is nog vatbaarder voor gespleten haarpunten en haarbreuk. Zijde, aan de andere kant, kan gespleten haarpunten en broos haar voorkomen.. De reden: de gladheid van de stof zorgt voor minder wrijving. Hierdoor wordt het haar minder belast. De term schoonheidsslaapje krijgt zo een geheel nieuwe betekenis.

Heb je ’s morgens pijn in je nek? We hebben vijf nekkussens die helpen bij spanning.

2. het is goed voor de huid

Over schoonheidsslaapjes gesproken. Nog een reden waarom we niet zonder zijden kussens willen: Zijde is goed voor de huid. Net zoals zijden stoffen bij gebruik als kussen haarbreuk voorkomen, voorkomen zij ook dat de huid uitdroogt. Het vocht blijft ook waar het moet blijven: in je lichaam (zie ook: Tips tegen een gezwollen gezicht in de ochtend).

Bovendien heeft het gladde oppervlak van de zijden kussensloop een antibacteriële werking en zorgt er zo voor dat uw huid droog blijft. een betere uitstraling van de huid. Omdat de huid niet zo snel uitdroogt, krijgen puistjes en mee-eters minder kans, zelfs terwijl u slaapt. Bovendien zijn er dankzij de gladde stof ’s ochtends geen kussensporen.

Ons artikel: “Kringen onder de ogen: 4 tips tegen donkere schaduwen” helpt u om van vervelende schaduwrijke ogen af te komen.

3. het is een warmteregelaar

Vooral in de zomer kan een zijden kussen een ware verademing zijn, omdat het koele oppervlak uw hoofd en de huid van uw gezicht kan verkoelen. Het verkoelende effect ontstaat doordat de zijden kussensloop zeer snel warmte afgeeft (zie boven). Zijden beddengoed kan zelfs nachtelijk zweten op de huid reguleren. Over beddengoed gesproken: kent u de beddengoedtrends voor 2022 al?

4. Het is super comfortabel.

Ja, een zijden kussensloop is gewoon onovertroffen comfortabel. De voordelen: Je zweet niet, je haar wordt niet opgeladen (zoals bij synthetische stoffen) en niets krast. Het belangrijkste is dat uw zijden kussensloop gemaakt is van 100 procent zijde en is niet gespannen met katoen of een andere stof. We hebben hieronder drie zijden kussenhoezen uitgezocht om je zoektocht te vergemakkelijken.

Wat is Momme?

Misschien bent u de term momme wel eens tegengekomen in verband met zijde, zijden kussens en andere zijden stoffen. Het is een oude Aziatische gewichtseenheid die vroeger werd gebruikt om zijde te wegen. Eén momme komt overeen met 3,75 gram. Nog een bewijs hoe waardevol zijde altijd is geweest voor kussens, zijden overtrekken of zijden kleding.

Wilt u meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Mooie zijden kussens voor uw bed

ZIMASILK 100% zijden kussensloop voor...

ZIMASILK 100% zijden kussensloop voor…

  • OEKO-gecertificeerde materialen: 100% zijde, dubbelzijdig 19 momme, 600 steken, verborgen ritssluiting.
  • Verschillende maten en kleuren: Formaat 40x60cm, 40x80cm en 80x80cm. Een verscheidenheid aan kleuren om uit te kiezen….

LILYSILK 19 Momme Zijden Kussensloop 40x80...

LILYSILK 19 Momme Zijden Kussensloop 40×80…

  • 【LilySilk kussensloop bevat geen schadelijke stoffen】Bovenkant gemaakt van duurzaam 100% SILK uit 19…
  • 【LilySilk kussensloop houdt je gezicht schoon】 Omdat zijde erg lijkt op onze huid…

Ethlomo kussensloop gemaakt van 100% natuurlijke...

Ethlomo kussensloop gemaakt van 100% natuurlijke…

  • Productie van topkwaliteit: Ethlomoer Luxueus zachte kussenhoezen zijn gemaakt van 100 procent…
  • Het geheim van een schoonheidsslaapje: zijden stof is van nature hypoallergeen, zacht, antiverouderend en…

Veelgestelde vragen

Wat is zijde?

Echte zijde is een stof die wordt verkregen uit de cocons van de zijderups. Het komt oorspronkelijk uit China en is de enige continue vezel die in de natuur voorkomt.

Wat maakt zijde zo speciaal?

Zijde heeft vele voordelen. Door de lage wrijving op een zijden kussen heeft het haar minder last van gespleten haarpunten. De huid wordt ook beschermd en bacteriën kunnen zich niet zo goed hechten aan het gladde oppervlak, daarom zijn zijden kussens ook geschikt voor mensen met een allergie. U kunt hierboven meer lezen over de voordelen.

Wat is Momme?

Momme is de gewichtseenheid waarmee zijde vroeger werd gewogen. Een momme is gelijk aan 3,75 gram. Ook nu nog wordt de eenheid gebruikt voor het gewicht van zijde (bijvoorbeeld voor een kussensloop).

Dit zal je ook interesseren:

Bronnen:

Max Planck Instituut: Wat maakt zijde zo bijzonder?

Laatst bijgewerkt op 17.10.2022 / Affiliate links / Afbeeldingen van Amazon Product Advertising API

Noot van de redactie: Dit artikel bevat onder meer productaanbevelingen. Wij zijn vrij van de invloed van derden bij de selectie van producten. Voor een verwijzing via onze affiliate links ontvangen wij bij een aankoop of verwijzing een commissie van de betreffende dienstverlener/onlineshop, waarmee wij onafhankelijke journalistiek kunnen blijven aanbieden.

Recent Posts