Zilvervisjes in de slaapkamer: deze 3 tips helpen


Slaap Nieuws
24 oktober 2022

Hoewel zilvervisjes in veel huizen worden aangetroffen, veroorzaken ze bij de meeste mensen walging. Zeker als je ze vindt waar je slaapt. We geven je tips over hoe je zilvervisjes in de slaapkamer kunt verwijderen.

Zilvervis in de slaapkamer: zilvervis op een witte achtergrond.
Als zilvervisjes in de slaapkamer zijn, is het meestal te vochtig. Beeld: iStock/pictorius

Ja, zilvervisjes zijn walgelijk. Ze brengen echter geen ziekte over en zijn geen teken van een vies appartement. Vanuit de afvoeren verspreiden de kleine insecten zich meestal in de badkamer of keuken Van. Er is een eenvoudige reden waarom wij mensen ze niet zien: de dieren zijn extreem verlegen om licht en nachtdieren.

Soms kan het echter ook gebeuren dat zilvervisjes zich comfortabel maken in de slaapkamer. Vooral als de slaapkamer een hoge luchtvochtigheid heeft en grenst aan de badkamer. Sinds de ongenode dieren Hou van vocht, maken ze dan graag een omweg en nestelen dan waar het bijzonder donker en vochtig is: in de bedstee of in de kieren tussen het frame en matras van het bed.

Wat je kunt doen tegen vocht in de slaapkamer, vertelt je ons artikel: “Vocht in de slaapkamer: deze 5 tips helpen”.

Hoe komen zilvervisjes in het appartement?

Als je ze eenmaal hebt, zijn zilvervisjes vervelend. Als zilvervisjes in de slaapkamer of zelfs in bed liggen, wonen ze meestal al enige tijd in het appartement. Maar waar komen de kleine insecten eigenlijk vandaan? Het uiterlijk van de dieren kan verschillende oorzaken hebben.

  1. De zilvervisjes komen uit de regenpijp het appartement binnen. Vaak vormen de kleine insecten zich diep in de afvoerpijp en migreren dan naar u toe in de badkuip, douchebak of gootsteen. De oorzaak kan heel goed in een heel ander deel van het drainagesysteem liggen en hoeft niets met u te maken te hebben.
  2. De plaag van de vervelende insecten wordt veroorzaakt door kranten en verpakkingsmateriaal. Vooral in vochtige magazijnen verstoppen zilvervisjes zich graag in kartonnen dozen of verpakkingen. Dan is het voldoende voor een vrouwtje om haar eieren in een kartonnen doos te leggen. Vrouwtjes leggen meer dan 30 eieren tegelijk. Meer dan genoeg om je appartement binnen te glippen, de keuken, badkamer of slaapkamer te bezoeken en jezelf comfortabel te maken.
  3. U komt het appartement van buitenaf binnen. Je kunt er niets aan doen, want zilvervisjes zijn zo klein dat ze onder elke deur passen. Als je de kleine insecten al in de tuin hebt, kan het gebeuren dat je de komende winter ook moet klagen over een plaag in je appartement. En natuurlijk komen de dieren ook tegen de muur van het huis en dringen ze door een open raam je appartement binnen.

Zilvervisjes in de slaapkamer: hoe zich te ontdoen van hen

Zilvervisjes houden van vochtige, donkere kamers. Hun favoriete voedsel zijn huisstofmijt, huidschilfers en haar. Als je zilvervisjes in de slaapkamer of zelfs in bed hebt, is het eerste wat je moet doen de plaag van zijn levensonderhoud beroven.

1. Goed luchten

Als je zilvervisjes in de slaapkamer wilt bestrijden, is het belangrijkste om de luchtvochtigheid in de slaapkamer en de andere kamers te verminderen, omdat het niet alleen zilvervisjes aantrekt, maar op de lange termijn ook schimmel veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om minstens twee keer per dag voor 15 tot 20 minuten gemakkelijk te ventileren, bij voorkeur met tocht. Als het buiten waait, kan het ook korter. Eerst en vooral gaat het om het verlagen van de luchtvochtigheid.

Het is het beste om een hygrometer te kopen. Deze kan de luchtvochtigheid in de slaapkamer meten en geeft je dus een goed overzicht. Hygrometers zijn te koop voor minder dan tien euro. Het beste is een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent. Overigens is een goede ventilatie ook goed voor de slaaptemperatuur.

2. Elimineer retraites

Zoals reeds vermeld, zijn zilvervisjes lichtschuwe en nachtdieren. Overdag trekken zilvervisjes zich terug en zoek bescherming in scheuren en spleten van de kamers. Natuurlijk moet dit worden voorkomen, daarom moet u scheuren (indien mogelijk) dichten. U moet ook voegen dicht lijmen om de besmetting te minimaliseren.

Als de insecten al in bed liggen, verwijder dan overdag kussens en dekbed en zuig dagelijks de scheur tussen Ma.en bedframe. Je moet ook bergen wasgoed vermijden om het te bestrijden. Trouwens: De kleine dieren overleven het zuigen van het bed niet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze uit de stofzuiger kruipen.

3. Let op hygiëne

Zilvervisjes voeden zich met bedmijten, huidschilfers en haar. Om ze snel uit hun eigen vier muren te verdrijven, is een belangrijke stap in de strijd tegen hen om hen van hun voedselbasis te beroven.

Hiervoor helpt het om Vacuümbed regelmatig en om huidschilfers te verwijderen. Ook stofzuigen en stofzuigen helpt veel (niet alleen het bed). Vooral waar het tegelijkertijd nog donker is, dus onder het bed en achter nachtkastjes. Het beddengoed dient regelmatig te worden verschoond. Als je de genoemde tips regelmatig doet, zijn zilvervisjes in de slaapkamer binnenkort verleden tijd.

Wil je meer weten over huisstofmijt? Lees dan onze gedetailleerde gids: “Bedmijten: hoe zich te ontdoen van de spinachtigen”.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Nog meer informatie over de oerinsecten vind je op de website van het Federaal Milieuagentschap.

Recent Posts