ZO ongezond is gember voordat je in slaap valt


Slaap Nieuws
maart 13, 2023

Eigenlijk is gember gezond en heeft het de reputatie van de remedie voor elke kwaal. Dit is zeker waar, maar er zijn momenten waarop gember nogal schadelijk is. ’s Avonds bijvoorbeeld. We geven je drie redenen waarom gember niet goed voor je is voordat je in slaap valt.

Gember voordat je in slaap valt: gember op een plank.
Omwille van jou moet je gember vermijden voordat je in slaap valt. Beeld: iStock/pilipphoto

Gember wordt beschouwd als de oudste kruidenplant ter wereld. Het zuur-kruidige aroma past net zo goed bij stevig eten als bij zoet eten.. Het is dus geen wonder dat gember zo populair is in de Aziatische keuken. Hoewel gember bekend is in Azië, heeft Europa het pas onlangs ter harte genomen.

Ook omdat gember populair is als medicinale plant. Gember versterkt het immuunsysteem, heeft een antibacteriële werking, helpt tegen misselijkheid en heeft een positief effect op de darmflora. De wortel wordt echter niet op alle momenten van de dag of nacht aanbevolen. Hier zijn drie redenen waarom je gember moet vermijden voordat je in slaap valt.

Dit is hoe schadelijk gember is voordat je in slaap valt

Eigenlijk zijn de effecten van gember een goede zaak. Je wilt echter niet per se alle drie als je in bed ligt en probeert te slapen.

1. Gember stimuleert de bloedcirculatie

Net als bij chili, de hoge hoeveelheid van Capsaïcine sterke bloedcirculatie. De warmte die je op je tong voelt, gaat door in het lichaam. Als gevolg hiervan heeft gember een verkwikkend in plaats van kalmerend effect. Maar dat is precies wat je ’s avonds voor het slapengaan niet wilt. Daarom moet je geen gember eten voordat je in slaap valt.

2. Gember stimuleert de maag

Ja, gember kan helpen bij misselijkheid omdat bepaalde stoffen in gember voorkomen dat misselijkheid-inducerende boodschapperstoffen zich aan de maagwanden hechten. Maar ook hier gaat capsaïcine ten koste van ons lichaam.. Want het zorgt er ook voor dat onze maag gaat werken. En bij het liggen kan dit ervoor zorgen dat ons maagzuur terugloopt in de slokdarm. Je krijgt brandend maagzuur.

3. Gember stimuleert de darmen

Gember heeft een positief effect op de darmmicroflora. Maar dit betekent ook: het stimuleert de spijsvertering. Dit wil je ook ’s avonds voor het slapen gaan voorkomen. Je wilt immers niet midden in de nacht wakker worden en naar de Toilet run moeten. Wil je meer voedingsmiddelen weten die je van je slaap kunnen beroven? Lees dan ons artikel: “Problemen met in slaap vallen? Vermijd deze 11 voedingsmiddelen.”

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts