Zonder verwarming: daarom moet je vertrouwen op een slaapzak


Gezonde slaap
7 oktober

Er is niets beter dan ’s nachts moe in je dekbed te kruipen, hè? Ja, om ’s avonds moe in een slaapzak te kruipen. In feite heeft het enkele voordelen ten opzichte van een dekbed. Hier zijn vier redenen waarom u het dekbed vaarwel moet zeggen.

Vrouw kijkt uit een slaapzak.
Een slaapzak staat ook goed in de slaapkamer. Afbeelding: iStock/Mikhail Sotnikov

Er zijn vele soorten dekbedden: Donzen dekbedden, katoenen dekbedden en zijden dekbedden. Er zijn zelfs speciale gewichtsquilts die je slaap verbeteren met extra gewicht worden verondersteld. Heel weinig mensen denken aan een slaapzak in hun slaapkamer thuis. Maar waarom eigenlijk?

Toch heeft het veel voordelen ten opzichte van een dekbed. Wij willen hier enkele van deze voordelen opnoemen en u overtuigen om het vermeende kampeerartikel binnen uw eigen vier muren te gebruiken. Als dit voor u uitgesloten is, bekijk dan onze vergelijkingsgids “De beste dekbedden in vergelijking – voor een gezellige nacht”.

4 redenen waarom u een slaapzak zou moeten gebruiken

Heb je nog een slaapzak over van je laatste kampeertrip? Perfect, probeer het dan meteen uit. Hier zijn vier redenen waarom je een slaapzak zou moeten nemen en geen dekbed.

1. het houdt je warmer

Hoe goed je dekbed ook is, het houdt je niet zo warm als een slaapzak. Dat komt omdat een slaapzak ontworpen is voor buitentemperaturen. Daarom dringt de kou niet zo snel dooren tegelijkertijd houdt het de warmte binnen. Perfect voor wie het snel koud heeft.

Besparingstip: Met een slaapzak hoef je de slaapkamer minder te verwarmen omdat je het dan veel warmer hebt. Maar wees voorzichtig, het mag ook niet te koud zijn, anders bestaat het risico van schimmel in de slaapkamer.

2. het houdt de warmte op zijn plaats

Je weet hoe het is: je draait je om in bed, het dekbed gaat even omhoog en een stroom koude lucht komt onder de dekens en geeft je echt koude rillingen? Dat kan je niet overkomen met een slaapzak.. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft altijd een gesloten systeem dat de warmte houdt waar ze hoort, namelijk op je lichaam.

3. het vereist minder zorg

Deskundigen raden aan het beddengoed regelmatig te vervangen, anders gaat het stinken. Deze stap bestaat niet bij de slaapzak. Je hebt tenslotte alleen het en niets anders. En omdat het veel minder gevoelig en gemakkelijker schoon te maken is, droogt het veel sneller na het wassen. Dus je bespaart er zelfs geld mee.

4. het is gemaakt voor koudere temperaturen

De optimale slaaptemperatuur in de slaapkamer ligt tussen 16 en 19 graden. Als de temperatuur daarboven komt, ga je gemakkelijk zweten en dat belemmert een goede nachtrust. Daaronder krijg je een schimmelprobleem. Wat als 16 graden met een dekbed te koud voor u is, maar u wilt besparen op de verwarming? Slaap dan gewoon met een slaapzak. Hij is immers gemaakt voor buitentemperaturen en zorgt ook in een koude slaapkamer voor behaaglijke slaaptemperaturen.

Wilt u meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

Dit zal je ook interesseren:

Recent Posts