Zorgen slaapliedjes ervoor dat je echt beter slaapt?


Gezonde slaap
22 november 2022

Niet alleen helpen slaapliedjes kinderen in slaap te vallen, volwassenen profiteren ook van liedjes om hen te helpen in slaap te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse website Mattress Advisor. Ze onderzocht 10.000 afspeellijsten op Spotify op zoek naar het ideale slaapliedje. En ik vond wat hij zocht!

Vrouw ligt in bed en luistert naar slaapliedjes om in slaap te vallen.
Eén studie zocht naar de beste slaapliedjes voor volwassenen. Afbeelding: iStock/FreshSplash

De wetenschap is niet helemaal unaniem over het onderwerp muziek en slaapliedjes om in slaap te vallen. Hoewel de meerderheid van de experts er zeker van is dat de juiste muziek kan het makkelijker maken om in slaap te vallen, maar er zijn ook studies die waarschuwen tegen muziek bij het in slaap vallen. Ons artikel “Muziek om in slaap te vallen: rustgevend of schadelijk?” legt niet alleen uit wat er in onze hersenen gebeurt tijdens muziek, maar rapporteert ook over de nieuwste wetenschappelijke bevindingen.

Bovenal is één ding belangrijk: Slaapliedjes mogen niet te luid en niet te snel zijn. Dit geldt overigens voor alle media die je vlak voor het slapengaan in bed consumeert. Boeken of podcasts mogen niet te storend zijn en Je moet over het algemeen sociale media uit de slaapkamer verbannen. Verschillende negatieve eigenschappen komen direct samen: spannend, afleidend en de smartphone is nog steeds zo helder dat hij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan remmen. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel: “Heeft blauw licht invloed op onze slaap?”

Deze slaapliedjes zorgen voor een betere nachtrust

Maar welke slaapliedjes helpen je in slaap te vallen? Volgens een onderzoek van de website Mattress Advisor is de meest populaire liedjes om in slaap te vallen “Perfect” en “Thinking Out” van Ed Sheeran en “When the Party’s over” van Billie Eilish en “When I Was Your Man” van Bruno Mars.

En wat hebben al die liedjes met elkaar gemeen? Ze bevinden zich allemaal tussen de 60 en 80 slagen per minuut, wat ongeveer overeenkomt met onze rusthartslag. Dus hier is het heel duidelijk dat rustige liedjes je kunnen helpen in slaap te vallen. De bovengenoemde slaapliedjes zijn natuurlijk slechts de meest prominente voorbeelden. In principe zouden alle nummers met dit BPM-nummer moeten werken.

Trouwens: Als het liedjes zijn in een taal die je kunt begrijpen, moet je er ook voor zorgen dat de Teksten niet te storend zijn. Niet dat je het slaapliedje van de artsen tegenkomt bij het zoeken naar slaapliedjes.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts