Zweten in bed: deze 3 tips helpen


Slaapproblemen
februari 2, 2023

’s Nachts nat wakker worden met zweet is uiterst onaangenaam. In de meeste gevallen is in slaap vallen uit den boze. Wat kun je doen aan zweten in bed? We geven je drie tips waarmee je zweten kunt voorkomen en tegengaan.

Zweten in bed: jonge vrouw ligt in bed en zweet.
We vertellen je wat je kunt doen aan zweten in bed. Beeld: iStock/AntonioGuillem

Zweten is onze temperatuurregeling. Wat honden kunnen doen met hijgen en konijnen reguleren via hun oren triggert zweet in ons. Zweet verdampt extreem snel en het resultaat Verdampingskoeling koelt ons lichaam af Af. Stom alleen als we in bed onder een dekentje gaan zweten.

Nu is zweten in bed voor de meeste mensen niet gepland. Vaak is een te warm dekbed of te hoge omgevingstemperatuur Schuld voor nachtelijk zweten. We vertellen je wat je kunt doen aan zweten in bed en hoe je zweten kunt voorkomen.

Zweten in bed: deze tips helpen

Als je ’s nachts vaker zwetend wakker wordt, kunnen deze tips je helpen.

1. Let op de omgevingstemperatuur

De optimale slaaptemperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. Alles erover veroorzaakt zeker zweten in bed. Omdat onze lichaamstemperatuur fluctueert tijdens de slaap, omdat ons lichaam soms minder sterk is en soms meer van bloed wordt voorzien. Dit maakt deel uit van het regeneratieproces in diepe slaap. Ons lichaam test zijn functies, om zo te zeggen.

Dan kan een te hoge omgevingstemperatuur leiden tot zweten. Let daarom op de temperatuur in de slaapkamer en regel deze indien nodig naar beneden. Het mag echter niet onder de 16 graden zakken., want dan dreigt schimmel in de slaapkamer. Pak dan nog een deken, wat ons bij het tweede punt brengt.

2. Gebruik het juiste dekbed

Wat velen niet weten: Je kunt veel verkeerd doen met het dekbed. Een goed dekbed houdt je warm, maar voert het zweet af. Maximaal één halve liter vocht zweten we Nacht na nacht in slaap. Als we zoveel zweten in bed, moet een dekbed veel doen.

Katoenen dekbedden zijn eigenlijk bijzonder ademend. Als u een katoenen deken koopt in een hogere schroefdraaddichtheid, kan een katoenen dekbed bijna aanvoelen als een zijden deken. Meer over het juiste dekbed lees je in ons artikel: “De 4 Beste Ademende Dekbedden voor Warme Nachten”. Wil je weten hoe je hoogwaardig beddengoed kunt herkennen? Lees dan ons artikel: “4 tekens waaraan je hoogwaardig beddengoed herkent”.

3. Eet niet te pittig

Een tip voor preventie. Chili en gember bevatten bijvoorbeeld capsaïcine. De stof stimuleert de stofwisseling bij ons mensen. En dit kan ervoor zorgen dat je je erg warm voelt en begint te zweten. Schar dit kan ook uren na consumptie gebeuren en plotseling optreden. Daarom moet je ’s avonds afzien van het eten van pittig eten.

Trouwens: Vet voedsel legt veel druk op de spijsvertering. Ook hier kan het gaan om ’s nachts zweten in bed.

Natuurlijk kunnen ziekten ook verantwoordelijk zijn voor nachtelijk zweten. Als u onder plotseling en onverklaarbaar zweten , lees ons artikel “Nachtzweten: oorzaken en hulp”. Hier noemen we verschillende ziekten die zweten in bed kunnen veroorzaken. Een bezoek aan de dokter of een arts zou ook raadzaam zijn.

Wil je meer weten over slaap? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Pinterest of wissel ideeën uit met andere lezers in ons forum.

U zult ook geïnteresseerd zijn in:

Recent Posts